|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нито една партия не е проверила за досиета кандидатите си за местния вот ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Местна власт
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Октомври 2015 09:27

alt
Нито една политическа партия или коалиция не е извършила предварителна проверка за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на своите кандидати, издигнати за участие на местните избори, научи сайтът desebg.com от Комисията по досиетата.

Предварителната проверка, известна като „тиха лустрация” е възможност, заложена в закона за досиетата, която позволява на съответния ръководител на институция, партия или организация да извърши предварителна проверка на номинирани за определена ръководна длъжност лица още преди избора или назначението им.

За извършване на предварителна проверка е необходимо само да се получи разрешение от съответните кандидати, а данните за тях се изпращат на Комисията. Тя от своя страна не огласява публично резултатите, а ги изпраща до подателя. По този начин той получава възможност на база на данните да направи информиран избор кой кандидат да назначи или да включи в изборна листа.

Пикът на извършените предварителни проверки от Комисията по досиетата беше през 2011 г. именно, когато през есента на същата година се проведоха последните местни избори.  Тогава Комисията е извършила предварителна проверка за над 4700 лица.

Преди местния вот през 2011 г.  ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов публично обяви, че партията ще провери предварително своите кандидати за досиетата и партията го направи. Същото стори и ДСБ.

Сега подобна политика не е възприета не само от ГЕРБ, но и от десните партии в Реформаторския блок.

Регистрацията на кандидатите за местните избори приключи на 22 септември 2015 г. Преди това ЦИК регистрира за участие в местния вот общо 78 партии и три коалиции. В момента Комисията получава необходимите данни на участниците, които възлизат на няколко хиляди души и започва проверките им.

Поради големия брой на кандидатите се очаква Комисията да обяви преди изборите списък с кандидатите за кметове в цялата страна. След вота ще станат известни и хората с агентурното минало сред кандидатите за общински съветници по области.

На местните избори през 2011 г. Комисията провери 8144 души, регистрирани от ОИК като кандидати за кмет. От тях 273 души се оказаха свързани с комунистическите тайни служби.

Отделно от местните избори Комисията по досиетата извършва и глобална проверка на местната власт в България от 10 ноември 1989 г. насам. До момента са проверени над 140 общини в Благоевградска област, Бургаска област, Варненска област, област Велико Търново, област Видин, област Враца, област Габрово, област Добрич, област Кърджали, област Кюстендил, област Ловеч, област Монтана, област Пазарджик, област Перник и област Плевен. В момента тече проверката на общините в област Пловдив.

Проверени са 31 578 лица, заемали или заемащи постовете кмет, зам.-кмет, секретар и общински съветник от 10 ноември 1989 г. насам. Общият брой на разкритите агенти е 1359.

Очаквайте на desebg.com да бъде публикуван пълен списък на кандидатите за кметове в страната с принадлежност към тоталитарните комунистически служби веднага, след като Комисията по досиетата обяви проверката, което ще стане няколко дни преди местния вот на 25 октомври 2015 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов