|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почина последният обвиняем по делото за „възродителния процес“ ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 31 Март 2022 21:45

alt

 

На 88-годишна възраст днес (31 март) почина бившият високопоставен комунистически функционер Георги Атанасов.

Новината бе съобщена от бивши членове на компартията пред „24 часа“. Георги Атанасов е представян като последният комунистически премиер (това твърдение не е точно, тъй като последният премиер на БКП е Андрей Луканов – от 2 февруари 1990 г., б.а.), но всъщност той е последният обвиняем по делото срещу виновните за насилствената смяна на имена на българските граждани от турски произход.

Георги Атанасов е роден в село Православен, Пловдивско, на 25 юли 1933 г. От 1947 г. е член на комунистическия Работнически младежки съюз, а от 1956 г. – на Българската комунистическа партия.

Заемал е различни постове в номенклатурата на Димитровския комунистически младежки съюз, като оглавява организацията от 1965 до 1968 г.

Издигнат е в апарата на ЦК на БКП, където ръководи отделите „Наука и образование“ (1968-1976), „Деловодство“ (1976-1977).

Между 1962 и 1966 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1966 до 1990 г. е член на ЦК на БКП. Първи заместник-председател на Държавния комитет за планиране.

От 1977 до 1986 г. Атанасов е секретар на ЦК на БКП отговарящ за организационните въпроси и отдел „Организационен“ на БКП, пост, който му отрежда второ място в БКП след Тодор Живков.

В периода 1981-1986 г. е и заместник-председател на Държавния съвет и председател на Комитета за държавен и народен контрол с ранг на министър в правителството на Гриша Филипов.

В началото на 1985 година е част от специална временна комисия от висши функционери, която координира „възродителния процес“.

Министър председател е в периода 1986 – февруари 1990 г.

След краха на комунистическата система е освободен от всички постове в компартията.

През 1992 г. е признат за виновен и осъден на 10 години затвор за неправомерно раздаване на държавни средства по т. нар. дело „Сираци“.

Съдът потвърждава, че като премиер Атанасов е отпуснал неправомерна помощ в размер на 210 000 лв. за дострояването на апартаментите на група граждани, наследници на активни борци против фашизма и капитализма – термин, който е въведен от БКП след установяване на тоталитарната ѝ власт.

Става въпрос за категория от лица със заслуги към комунистическата партия и по тази линия са ползвали определени привилегии като „народна пенсия” и редица безплатни услуги.

През 1994 г. обаче тогавашният президент Желю Желев помилва Атанасов по здравословни причини.

Георги Атанасов беше привлечен като обвиняем и по делото за „възродителния процес“ през 1990 г., заедно с Тодор Живков, бившият министър на вътрешните работи Димитър Стоянов, бившият министър на външните работи Петър Младенов и членът на Политбюро Пенчо Кубадински.

Делото обаче така и не достигна до съд, тъй като прокуратурата не изпълни съдебните указания за разпит на пострадалите от насилствената асимилация на БКП български граждани, принудени да напуснат страната по време на т. нар. Голяма екскурзия през лятото на 1989 г.

Със смъртта на Атанасов и това престъпление на тоталитарния комунистически режим отива в графата „ненаказани“, а прокуратурата ще го прекрати. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов