|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Партията на Слави Трифонов нямало да предлага министри – сътрудници на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 26 Юли 2021 08:35

alt

 

При втория опит да предложат правителство от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ нямало да номинират сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Такъв знак подал човек от политическата формация на Трифонов на съпредседателя на „Демократична България“ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

„В новото правителство няма да бъдат предлагани хора от Държавна сигурност. Това ми беше казано от важен човек от „Има такъв народ“, заяви Атанасов днес в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Той не назова лицето от партията на Трифонов, но вероятно информацията е била получена по време на срещата между „Демократична България“ и ИТН, проведена през уикенда  или след нея.

Интересно е, че представители на ИТН или самият Трифонов не са правили подобни публични изявления.

Както desebg.com писа най-напред в проекто-кабинета, изчетен по кабелната си телевизия, Слави Трифонов предложи за вицепремиер и министър на вътрешните работи Николай Радулов, бивш щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС.

Наглост, която дори БСП не си е позволявала да направи през годините на прехода.

Трифонов го представи като дългогодишен експерт по сигурността, спестявайки обвързаността му с ДС. Тази информация липсва и в официалната биография на Радулов на сайта на ИТН.

На последните парламентарни избори бившият офицер от Държавна сигурност бе водач на една от софийските листи на ИТН и влезе в 46-то Народно събрание като депутат.

Впоследствие в публични изяви съпредседателите на „Да България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов, както и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, която бе избрана за депутат от коалиция „Изправи се! Мутри вън“ на последните избори, дадоха да се разберат, че няма да подкрепят правителство, в което има сътрудници на Държавна сигурност.

Очевидно лидерът на ИТН Слави Трифонов не е запознат със законовите възможности да се извърши предварителна проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на кандидатите за министри.

Същото важи и за зам.-министрите, които по Конституция се назначават от министър-председателят.

От 2011 г. насам в редовните правителства не са допускани сътрудници на ДС или разузнавателните служби на БНА. Изключение прави министърът на отбраната в третото правителство на Борисов Красимир Каракачанов, който е агент на ДС и беше коалиционен партньор на ГЕРБ от „Обединени патриоти“.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов