|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Слави Трифонов е на път да инсталира начело на МВР офицер от Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Юли 2021 20:57

alt

 

Лидерът на партията „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов е на път да инсталира начело на МВР офицер от бившата Държавна сигурност, ако 46-то Народно събрание гласува проекта за правителство на малцинството, които дългогодишният шоумен обяви днес.

Като вицепремиер и министър на вътрешните работи той предложи Николай Радулов, представен в голяма част от медиите като професор и специалист по сигурността.

Самият Трифонов го представи като „човек, работил в сектора на сигурността над 33 години“.

Както голяма част от медиите, така и Слави Трифонов обаче спестиха факта, че първите 9 от тези 33 години Радулов работи в репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност като оперативен работник.

Очевидно тази истина не е удобна не само за Трифонов, но и за самия Радулов, защото тя е спестена и на партийния сайт на ИТН.

 

Скритото минало в ДС

На него за Николай Радулов е записано – „експерт по сигурност, преподавател по национална и международна сигурност, професор в НБУ, доктор на науките“:

"Професионалната му дейност в МВР започва през 1981 г. в Първо РПУ - София и завършва през 1999 г. като секретар на МВР. Работил е като оперативен работник, аналитик, експерт по управление и ръководител. Заемал е редица отговорни държавни и корпоративни длъжности в сферата на сигурността.

Преподавателската и научната му кариера се реализира в НБУ където започва като главен асистент в Центъра за изследване на рискове в сигурността, хабилитира се като доцент през 2011 г., а като професор през 2014 г.

От 2014 до 2016 г. е Директор на програмния съвет към Департамент „Национална и международна сигурност“, а от 2016 е ръководител на департамента. Избиран е от студентите през 2013 г. за преподавател на годината на НБУ.

Автор е на пет книги, както и на над 400 статии в професионални издания, доклади на български и международни конференции и над 400 научно-популярни статии в български печатни и електронни издания – вестници и списания: „Политика”, „Монитор”, „КЕШ”, „Дневник”, „Бизнес мегазин”, „Класа”, „Капитал”, „Сега”, „Труд”, „Сигурност“, „Аспекто“ и др.“

Нито дума за това, че през 1981 г. той е назначен за разузнавач в Софийско градско управление на МВР-ДС откогато притежава карта на Държавна сигурност.

През 1985 г. израства в кариерата в ДС като старши разузнавач.

Също така в биографията му на сайта на ИТН е спестена информацията, че той е един от секретарите на МВР в правителството на СДС начело с премиера Иван Костов.

Очевидно да не се правят препратки към миналото, обвързващо го с кабинета Костов, за да няма негативни асоциации, че днешният кандидат за министър на вътрешните работи е бил свързан с управлението на СДС, като се има предвид, че Трифонов и хората му зад него се стремят да представят банката си кадри като „нови лица“ в едно бъдещо управление.


Политически номад

За Николай Радулов обаче това не може да бъде казано, защото той не за първи път се опитва да влезе в политиката.

Както от партията на Слави Трифонов, така и медиите спестиха факта, че през 2013 г. на предсрочните парламентарни избори Радулов е кандидат за депутат в коалицията „Център – свобода и достойнство“ за 42-то Народно събрание.

Въпросната коалиция тогава е съставена от Народна партия „Свобода и достойнство“ и НДСВ, като Радулов е издигнат в 25-МИР София от бившата царска партия, която си смени името на „Национално движение за стабилност и възход“.

Коалицията печели малко над 57 000 гласа или 1,6% от гласувалите и не влиза в парламента.

На предсрочните парламентарни избори през 2014 г. за 43-то Народно събрание Радулов пак е представен като „експерт“ по сигурността, и кандидат за народен представител в 25 МИР-София, но този път издигнат от партията „България без цензура“ на журналиста Николай Бареков.

Коалицията печели близо 187 000 гласа или 5,6%, но Николай Радулов не е сред избраните 15 депутати.


Към „Има такъв народ“

На предните парламентарни избори през април 2021 г. за 45-то Народно събрание Николай Радулов вече е „експерт“ на партията на Слави Трифонов.

Тогава той е издигнат като кандидат за народен представител в 24 МИР-София. Избран е за депутат, но се отказва в ползва на друг кандидат от ИТН.

На отминалите избори на 11 юли тази година Радулов води листата на ИТН в 23 МИР-София.

Партията на Трифонов е трета там с близо  35 000 гласа или 17,7% и Радулов е избран за народен представител в 46-то Народно събрание.

Той е един от двамата сътрудници на Държавна сигурност, които ИТН е издигнала в листите си за 46-тия парламент.


И още скрита информация – лице в надзора

на фирма-кредитен длъжник за 1,7 млрд. лв.

Не само принадлежността на Николай Радулов към Държавна сигурност и политическото му номадство са потулени в биографията му, но и още един факт – той е член на контролен орган (Надзорен съвет) на фирма –длъжник – „Металхим холдинг“ АД, гр. София (обединението на военнно-промишления комплекс, б.а.) по списъка с кредитните длъжници на БНБ от 1999 г. към фалиралата по време на банковата криза Агробизнесбанк.

Според бюлетина на БНБ с фирмите – кредитни длъжници „Металхим холдинг“ е длъжник на Агробизнесбанк с 1,7 млрд. недоминирани лева кредит към 1996 г., когато управлява еднопартийното правителство на БСП начело с лидера ѝ Жан Виденов.


В борда на „Егида- София“ по време на царя и тройната коалиция

В периода 2004-2006 г. Николай Радулов е член и на Съвета на директорите на общинската охранителна „Егида-София“ ЕАД, гр. София, за която през 2010 г. е установено, че е докарана до фалит.

Това отново го свързва с НДСВ, този път при управлението на кабинета Сакскобургготски и следващото правителство на Станишев, известно като тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ).


Никой не си е позволил министър на вътрешните работи –

офицер от ДС. Слави Трифонов може

През изминалите близо 32 години от краха на тоталитарния комунистически режим нито една политическа партия или коалиция не си е позволявала да предложи за министър на вътрешните работи бивш офицер от Държавна сигурност, така както сега това прави Слави Трифонов.

През 1990 г. за министър на вътрешните работи Политбюро на ЦК на БКП изпраща дългогодишния началник на Генералния щаб на БНА и министър на отбраната ген. Атанас Семерджиев, който остава на този пост до август същата година, когато е избран за вицепрезидент.

През 2007 г. Комисията по досиетата разкри, че Семерджиев е бил вербуван от Държавна сигурност през 1953 г., но в качеството си на съдържател на явочна квартира, тоест той е бил нещатен сътрудник на ДС.

През 1994 г. президентът Желю Желев избра в своя служебен кабинет с премиер Ренета Инджова за министър на вътрешните работи Чавдар Червенков, бивш офицер от Разузнавателното управление на Генералния щаб (военното разузнаване), което оглавява през 1991 г. за няколко години. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов