|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изненада: Без сътрудници на ДС в служебния кабинет на Стефан Янев ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Юни 2021 18:10

alt

 

В служебния кабинет на Стефан Янев няма сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Това констатира Комисията по досиетата, която е извършила задължителна проверка на членовете на Министерския съвет в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

Резултатът е изненадващ, защото в първото служебно правителство на Радев със служебен премиер Огнян Герджиков бяха назначени двама сътрудници на ДС – зам.-министрите на външните работи Бойко Мирчев и Любомир Иванов.

По закона за досиетата независимият държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби по време на комунистическия режим, е задължена да проверява всеки един състав на Министерския съвет, независимо дали става за редовно или служебно правителство.

Проверката е обхванала общо 41 лица, включващи министър-председателят, заместник-министър председателите, министрите и заместник-министрите.

Нито един от тях е свързан с тоталитарните служби на БКП. Комисията уточнява, че други 21 лица от кабинета не подлежат на задължителна проверка, тъй като са родени след юли 1991 г., когато е отменен Указа за Държавна сигурност и към онзи момент не са били навършили пълнолетие, за да могат да бъдат вербувани.

Това не е първият служебен кабинет без сътрудници на тоталитарните комунистически служби. Първото чисто от агенти служебно правителство бе това на Георги Близнашки (2014).

Всички останали служебни правителства от 1990 г. насам са били със сътрудници на ДС, а именно служебните правителства на Ренета Инджова (октомври 1994 – януари 1995 г.), назначен от тогавашния президент Желю Желев, служебният кабинет на Стефан Софиянски (1997), назначен от президента Петър Стоянов, служебният кабинет на Марин Райков (2013), назначен от президента Росен Плевнелиев, служебният кабинет на Огнян Герджиков (2017).

Първото правителството, което е без сътрудници на Държавна сигурност е това на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, но от януари 2011 г., когато оставка от него подават сътрудниците на ДС – министърът без портфейл Божидар Димитров и зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов