|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Официално: Само един агент на ДС в третото правителство на Борисов ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Юли 2017 08:21

alt
Само един агент на тоталитарната Държавна сигурност присъства в състава на Министерския съвет с председател Бойко Борисов, избран в началото на месец май 2017 г.

Това установи при задължителната проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на последното правителство Комисията по досиетата (решение №2-997 от 4 юли 2017 г.).

Проверката е обхванала общо 45 души – министър-председателят, министрите и зам.-министрите.

От тях с агентурно минало е единствено вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Каракачанов е разкрит като агент на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия под псевдонима „ИВАН” от месец май 1989 г. (виж досието му в Регистъра на сътрудниците – ТУК).

Архивните документи, запазени в досието му, разкриват, че по това време той е 24-годишен студент и идеологическото управление на ДС го използва, за да събира информация за сбирките на Културно-просветен клуб (КПК) „Гоце Делчев”, в които той също участва.

Каракачанов започва да дава донесенията още в качеството си на кандидат агент „ДОНЧО”. Те се отнасят до хора, свързани с КПК „Гоце Делчев” или югославски граждани, както и за организационното състояние и дейността на клуба.

След обявяването на агентурното му минало самият Каракачанов твърди:

„Това, което са поискали от мен, е било да си напиша мнението по определени въпроси за българо-югославските отношения и най-вече по македонския въпрос. Чисто експертни неща, мои лични мнения по този въпрос.”

Сайтът desebg.com припомня, че досието на Каракачанов не беше обявено от първите две комисии по досиетата „Бонев” и „Андреев”, действали по времето на СДС и управлението на кабинета Костов, когато настоящият лидер на ВМРО влиза в политиката като депутата от листите на СДС.

Проверката на Комисията показва, че все пак на ниво зам.-министри, които се назначават от премиера, Борисов не е допуснал компромиси.

При първото управление на ГЕРБ през 2009 г. Борисов допусна двамата сътрудници на ДС в кабинета. През 2011 г. обаче той прие оставките на тези лица с досиетата – Божидар Димитров и зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров.

Това стана след като управлението му прекъсна назначаването на сътрудници на комунистическите тоталитарни служби за посланици в резултат на разкритията на Комисията по досиетата, осветила огромното присъствие на агенти от времето на комунизма в българската дипломация по времето на прехода.

При втория кабинет на Бойко Борисов (2014-2017) в коалиция с Реформаторския блок в състава на Министерския съвет не бяха допуснати назначения на агенти нито на ниво министри, нито на ниво зам.-министри.

Статистиката показва, че във всички предишни състави на Министерския съвет, дори по време на управлението на СДС с премиери Филип Димитров (1991-1992) и Иван Костов (1997-2001), са присъствали сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов