|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ясни са сътрудниците на ДС в служебния кабинет Герджиков и сред областните управители ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Вторник, 28 Март 2017 12:34

alt
Комисията по досиетата обяви проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби в служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков.

Проверката, която е задължителна по закон, е обхванала общо 47 души, членове на служебния Министерски съвет – министър-председателя, министрите и зам.-министрите (решение №2-895 от 28 март 2017 г.).

От тях с досиета са двама души – зам.-министрите на външните работи Бойко Мирчев и Любомир Иванов.

Бойко Мирчев е вербуван от Второ главно управление на ДС като агент под псевдонима „МАТЕЕВ” през 1988 г. Той е разкрит още през 2010 г. като посланик в Сеул (1991-1996) и в Джакарта (2006-2010).

Любомир Иванов е щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1985 г. Неговата принадлежност към ДС също е разкрита при проверката на дипломатите в качеството му на посланик в Брюксел в периода 2004-2009 г.

Двамата зам.-министри, както и останалите по закон се назначават от министър-председателя, в случая Огнян Герджиков.

Самият премиер и министрите в служебните кабинети се назначават от президента, в случая от Румен Радев.

Служебният кабинет беше назначен от него в края на месец януари 2017 г.

Единственият служебен кабинет, в който нито министрите, нито зам.-министрите бяха свързани с ДС, беше служебният кабинет Близнашки (2014), назначен от президента Росен Плевнелиев. Всички останали са имали в редиците си сътрудници на тоталитарните комунистически служби.


Проверката на областните управители

Комисията по досиетата оповести и резултатите от проверката на назначените от служебния премиер Огнян Герджиков областни управители (решение №2-896 от 28 март 2017 г.).

Още в началото на своето управление той смени 13 областни управители, а след това и още 7 с мотива, че имало сигнали и съмнения, че няма да организират добре парламентарните избори.

Проверката за принадлежност на назначените от Герджиков областни управители е обхванала 49 лица, в които влизат и зам.-областните управители.

От тях с принадлежност са двама:

  • Николай Петков Йоцов, областен управител на област Велико Търново от 8 февруари 2017 г. – съдържател на явочна квартира „АРДА” на Трето управление на ДС (военно контраразузнаване);
  • Огнян Асенов Михайлов, областен управител на област Видин от 15февруари 2017 г. – щатен служител на Окръжно управление а МВР-ДС Видин от 1981 г.

По закон областните управители се назначават от министър-председателя.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов