|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И сред новите областни управители премиерът Герджиков „допусна” секретен сътрудник на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Февруари 2017 22:42

alt

След като миналата седмица служебният премиер Огнян Герджиков назначи за зам.-министър на външните работи за сътрудник на Държавна сигурност днес той повтори упражнението и при назначаването на нови 14 областни управители, като по-голямата част от тях са хора, свързани с БСП и някогашната царска партия НДСВ, където самият Герджиков направи политическа кариера.

Онова, което обаче медиите пропуснаха да съобщят като факт, е че новоназначеният областен управител на Велико Търново Николай Йоцов е с принадлежност към Държавна сигурност.

В кратката информация за него той е представен като експерт от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” към Министерството на отбраната, където работи през последните години.

Завършил е ВВАУ в Шумен, военна академия в Киев, притежава магистърска степен по стопанско управление от НВУ „Васил Левски”, където е бил и преподавател.

През 2013 г. Комисията по досиетата установява неговата принадлежност към Държавна сигурност при проверката на кандидатите за народни представители в 42-то Народно събрание.

Тогава той е проверен в качеството му на кандидат за депутат, издигнат от партия „Нова алтернатива” в 4-и МИР – Велико Търново.

Информация от архивите на репресивния апарат на БКП сочи, че през 1981 г., когато е 25-годишен, Николай Йоцов е вербуван като съдържател на явочна квартира (Я/К) под псевдонима „АРДА” от Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване). Военното контраразузнаване по времето на комунизма е политическият орган на БКП в армията и се ръководи от решенията на Секретариата на ЦК на компартията.

Използван е до 1986 г., а през 1990 г., при тайната операция по прочистването на досиетата, предприета от БКП/ДС, неговото дело е унищожено.

От запазения в картотеката на ДС картон на името му става ясно, че е бил курсант, а към момента на вербовка офицер с месторабота в Кърджали. Също така по това време той е член на БКП.

В регистрационния му картон е записано, че вербуването му е извършено на идейно-политическа основа.

 

alt

alt

 

Партия „Нова алтернатива”, която през 2013 г. издига Николай Йоцов за кандидат депутат от Велико Търново, е политическата формация, основана през 2012 г. от Николай Цонев, министър на отбраната (2008-2009) по време на тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ, като на този пост е номиниран от царската партия.

Интересно е, че Цонев и Йоцов са набори, и двамата са родени през 1956 г., и двамата са завършили военно образование във ВНВАУ „Г. Димитров“ – Шумен и Военната академия за противовъздушна отбрана „А. М. Василевски” в Киев, Украйна, когато тя е в рамките на СССР.

През 2002 г. Николай Цонев оглавява Изпълнителна агенция „Социални дейности“ към Министерството на отбраната, където работи Николай Йоцов и сега е представян като експерт.

Опитът на Йоцов да влезе в политиката през 2013 г. е неуспешен, но той се пробва още веднъж – на местните избори през 2015 г.

Тогава е издигнат за общински съветник в община Велико Търново от Български демократичен център (БДЦ), до март същата година партия „Лидер” на енергийния бос Христо Ковачки, част от коалицията „България без цензура” на парламентарните избори през 2014 г., която бързо се разпадна, а част от парламентарната ѝ група образува такава на БДЦ.

И през 2015 г. Николай Йоцов не успява в опита да влезе в местния парламент във Велико Търново.

С днешното си назначение за областен управител на Велико Търново Николай Йоцов дочаква своя час. „Янтра ДНЕС“ припомня, че той е част от Инициативния комитет, който миналото лято беше създаден в подкрепа на кандидатурата на ген. Румен Радев за президент, номиниран от БСП. Онлайн изданието посочва, че двамата се познават от времето, когато Радев е бил курсант в Долна Митрополия.

„Поемам поста с  голяма отговорност и съм решен да гарантирам честно провеждане на предсрочните парламентарни избори”, коментира веднага след назначаването си Николай Йоцов, цитиран от „Янтра днес”.

Назначаването на секретен сътрудник на ДС за областен управител не е прецедент за България. Редица редовни кабинети през годините на прехода са назначавали сътрудници на тоталитарните комунистически служби за областни управители, като техният брой надхвърля 30.

През 2010 г., когато Комисията по досиетата извърши проверка на областните управителите, назначавани след 10 ноември 1989 г., беше установено, че 28 от тях са свързани с тоталитарния апарат на БКП, а по времето на управляващия тогава кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов 5-ма от действащите тогава областни управители са с досиета.

Областните управители са органи на държавната и изпълнителната власт и се назначават и освобождават със заповед на министър-председателя.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов