|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой ти говори от служебния кабинет: Първо назначение на кадър на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Петък, 27 Януари 2017 19:42

alt

Журналистът Иван Гарелов става медиен съветник на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев с премиер Огнян Герджиков.

Новината стана известна днес, когато служебното правителство пое изпълнителната власт от кабинета Борисов-2.

Иван Гарелов (1943), който е един от известните журналисти по времето на тоталитарното управление на БКП като водещ на обзорното предаване „Панорама” по Българската телевизия, а след това и в БНТ в първите години след промените, беше разкрит от Комисията по досиетата като кадър на Държавна сигурност през 2008 г. при проверката на БНТ.

Така в първия ден на служебния кабинет Гарелов става първото назначение на кадър на ДС в администрацията на Министерския съвет.

Роденият в с. Смилец, Пазарджишко, Гарелов завършва журналистика в Софийския университет. През 1967 г. той е назначен за младши разузнавач в тогавашното Първо управление (разузнаването) на Комитет за Държавна сигурност.

altПрез 1968 г. е изпратен да изкара разузнавателна школа в КГБ, но поради прояви, оценени като „морално-битово разложение”, обучението му е прекратено и той е върнат предсрочно в НРБ.

Уволнен е от ДС, но за кратко. Въпреки провиненията му и то в СССР пред „съветските другари” той е назначен през 1970 г. като нещатен оперативен работник под псевдонима „ТАЛЕВ”.

През 1972 г. Гарелов започва работа под прикритие в Българската телевизия. Там става ръководител на резидентурата на ДС. Работи с над 30 агенти на Държавна сигурност, сред които  Кеворк Кеворкян, Хачо Бояджиев, Дмитри Иванов, Иван Гранитски, Нидал Алгафари и др. В досието му са запазени документи за получени възнаграждения.

Гарелов е първият журналист, който след промените в предаването „Панорама” легитимира в общественото пространство неизвестният дотогава Илия Павлов, президент на групировката „Мултигруп”.

След краха на комунистическата система през 1989 г. Гарелов заема различни ръководни длъжности в БНТ – главен редактор (1990-1992), политически коментатор, зам. главен редактор (1997-1999), ръководител на направление „Новини” (1999-2000).

През 2000 г. преминава в частния медиен сектор като ръководител на „Новини и актуални предавания“ в Нова телевизия, откъдето е уволнен през есента на 2001 г. После е водещ на телевизионната игра „Вот на доверие” в Би Ти Ви (2004-2006).

Последната му медийна изява е като водещ на предаването „Оригиналът” по TV7 от октомври 2013 г. до фалита на КТБ, финансираща телевизията, през лятото на 2014 г. Там му партнираше  Елена Йончева, която пък сега беше назначена за прессекретар на президента Румен Радев.

Иван Гарелов се занимава с политически пиар, като с идването на бившия монарх Симеон Сакскобургготски работи за неговата партия НДСВ, където политическа кариера направи юриста Огнян Герджиков, назначен от новия президент Румен Радев за служебен министър-председател.

Иван Гарелов не прави изключение в присъствието на Държавна сигурност в държавната администрация в Министерския съвет по линия на медиите.

При еднопартийното правителство на БСП с премиер Жан Виденов (1995-1997) шеф на пресслужбата на Министерския съвет беше Красимир Райдовски, кадрови служител на Първо главно управление на ДС.

При служебния кабинет на Стефан Софиянски (февруари-май 1997 г.), назначен от президента Петър Стоянов, медиен съветник беше Михаил Михайлов, разкрит по-късно като агент „ПЕШКО” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

От ноември 1999 до юни 2000 г. той беше назначен и за ръководител на дирекция „Информация и връзки с обществеността” в Министерския съвет при правителството на СДС с премиер Иван Костов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов