|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кабинетът определи агент на ДС за представител на България в Европейската банка ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Март 2016 19:59

alt

Правителството определи Калин Митрев за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той ще заеме позицията на алтернативен директор в съвместния офис на Полша, България и Албания в международната финансова институция, съобщи правителствената информационна служба.

В краткото съобщение се посочва, че той има дългогодишен опит в работата с ЕБВР, което осигурява последователност и ефективност по отношение ползването на ресурсите на институцията в подкрепата на важни за България програми и проекти.

Калин Митрев обаче е известен и като сътрудник на тоталитарните комунистически служби. През 2001 г. неговото агентурно минало беше разкрито при проверката на Министерския съвет от тогавашната Комисия „Андреев” в качеството му на изпълнителен директор на Центъра за масова приватизация по време на еднопартийния кабинет на БСП (1995-1997) начело с лидера ѝ Жан Виденов, довел страната до икономическа катастрофа, хлебна криза и крах на банковия сектор.

Обявен е за нещатен сътрудник на Първо главно управление на ДС в периода 1980-1985 г. и е използван за събиране на информация за чужденци.

През 2011 г. настоящата Комисия по досиетата с председател Евтим Костадинов го разкрива при проверката на ръководните постове в МВнР в качеството му на началник отдел в министерството до 1991 г. Комисията е посочила, че той е секретен сътрудник на ПГУ под псевдонима „СИМЕОНОВ” в периода 1980-1985 г. Досието му е запазено и от него става ясно, че са налични документи за получено възнаграждение от страна на секретния сътрудник, както и отчетени от ръководили го щатни служители.

В края на управлението на Жан Виденов през 1996 г. Калин Митрев е изпратен в Европейската банка, откъдето е освободен през 1997 г. от кабинета Костов. При кабинета Сакскобургготски през 2002 г. той повторно е изпратен в ЕБВР, като остава на пост там и при тройната коалиция (кабинета Станишев 2005-2009). Отзован е оттам при първия кабинет на Борисов, който сега за трети път го връща на ръководната длъжност.

Калин Митрев е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, чиято кандидатура неотдавна беше предложена от министъра на външните работи Даниел Митов за председател на ООН.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов