|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кабинетът Близнашки е първият служебен кабинет без агенти ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Октомври 2014 07:51

alt
Кабинетът на Георги Близнашки стана първият служебен кабинет, в който Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА нямат присъствие.

Комисията по досиетата разпространи съобщение за извършената проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на членовете на служебния кабинет. Тя е обхванала общо 36 души – от министър-председателя, зам.-министър-председателите, министрите до зам.-министрите. Други 20 членове на кабинета не подлежат на проверка, тъй като са родени след 1973 г. и към момента на закриването на комунистическите тайни служби през юли 1991 г. те са навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани от Държавна сигурност или Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.

Комисията по досиета не е установила принадлежност на нито един от проверените членове на кабинета Близнашки. Така той стана първият служебен кабинет без сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

При служебните кабинети на Ренета Инджова (октомври 1994 г. – януари 1995 г.), Стефан Софиянски (1997), назначени съответно от президентите Желю Желев и Петър Стоянов, присъствието на сътрудници на тайните комунистически служби е значително.

При кабинета на Марин Райков (2013), назначен от президента Росен Плевнелиев, беше установен само един сътрудник – Божан Стоянов, зам.-министър на икономиката, отговарящ за енергетиката (виж досието му - тук). Неговото назначение също можеше да бъде избегнато, ако премиерът Райков бе извършил предварителната проверка на зам.-министрите, тъй като тяхното назначение е правомощие на премиера, а не на президента.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов