|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Вербовчик по „възродителния процес” съветва премиера Орешарски за националната сигурност ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 27 Февруари 2014 18:55

alt
Назначеният от министър-председателя Пламен Орешарски за свой съветник по национална сигурност в Министерския съвет през лятото на 2013 г. Боян Чуков е вербовчик на агент по линия на „възродителния процес” през 80-те години на ХХ век, когато е работил в Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) като оперативен работник.

Това разкрива личното кадрово дело на Боян Чуков в архивите на ДС, което сайтът desebg.com ще публикува утре. Документите са общо достъпни – още през април 2007 г. принадлежността на Чуков към ДС е установена официално от комисията по досиетата при проверката на кандидатите на евродепутати. Тогава бившият офицер от ПГУ е кандидат за член на Европейския съюз от листата на БСП, но не успява да влезе, тъй като е на по-задни позиции.

След сформирането на кабинета Орешарски в края на май 2013 г. Чуков беше пред назначаване като секретар на Съвета по национална сигурност към Министерския съвет, но острата реакция на президента Росен Плевнелиев тогава доведе до блокиране на този пост, който малко по-късно беше закрит при структурирането на МС.


Фен на Евразийския съюз на руския президент Путин

Една от главните причини  за отрицателното отношение към назначаването на Боян Чуков беше неговата открита подкрепа на Евразийския съюз на Путин.

В редица публикации от последните няколко години, в които Боян Чуков, е представян като експерт по тероризма, той многократно се е изказвал в ползва на Евразийския проект на Русия. „Светът има шанс да излезе от кризата като започне ефективно да се бори със световния капитализъм на базата на умело съчетаване на социалистическите идеи с елементите на традиционното общество”, пише в един от експертните си анализи. Чуков твърди, че  БСП има изключително важната роля, да оформи в своята политика и действия „отговаряща на националните интереси и убеждения на огромното мнозинство български социалисти адекватна геополитическа проекция”.

Боян Чуков не беше назначен за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет, но експертните му качества очевидно са оценени подобаващо, защото премиерът Орешарски го назначава за свой съветник.

В отговор на заявление на desebg.com по закона за достъп до обществена информация, адресирано до министър-председателя, от Министерския съвет потвърдиха официално пред сайта, че Боян Чуков е назначен за съветник на премиера Орешарски през лятото на 2013 г.

Това не е първото назначение на бившия оперативен работник от Държавна сигурност в администрацията на Министерския съвет. В периода 2008 г. – юли 2009 г. той е назначен от тогавашния премиер Сергей Станишев за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет на мястото на друг щатен служител от ДС – Петко Сертов, който през януари 2008 г. оглави новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).


Изпълнителен директор на „Лев корпорация”

Името на Боян Чуков се свърза и с бившата барета Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод” и афиширащ себе си също като експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Чуков е работил като изпълнителен директор на „Лев Корпорация” от края на 2005 г. до октомври 2006 г.

„Ако говорим за скандални назначения, след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрия моето голямо притеснение от назначението на г-н Чуков за шеф на Съвета по сигурност към Министерски съвет. Единственото, което се знае за него е, че е дясна ръка на Алексей Петров в годините, в които „Лев Инс” е развило бизнес”, коментира миналото лято президентът Плевнелиев, когато стана ясно, че се подготвя назначаването на Чуков на въпросния пост.

Тогава Сергей Станишев, бившият работодател на експерта от Държавна сигурност, се изказа в негова защита. Според лидерът на БСП това назначение няма да доведе до отдръпване на доверието от страна западните партньори. По думите му в мандата на тройната коалиция Боян Чуков е бил все същия и не е имал проблем с нито един от западните посланици.

В породилите се коментари миналата година бившият депутат от БСП Татяна Дончева и лидер на „Движение 21” посочи, че с няколко назначения, включително и това на Чуков премиерът Орешарски на практика е обграден от съветници на Станишев от времето на тройната коалиция.

Сайтът desebg.com покани Боян Чуков за интервю по въпроси, свързани с работата му в Държавна сигурност чрез правителствената информационна служба, но не получи отговор. Дори и след повторно обаждане в пресцентъра на Министерския съвет.

Личното му кадрово дело като щатен служител в Първо главно управление на ДС разкрива редица важни факти от неговата биография в Държавна сигурност преди 10 ноември 1989 г., сред които изпъква дейността му на вербовчик на агент във Франция, който е използван Държавна сигурност по линия на „възродителния процес” в средата на 80-те години.

 

alt

 

По ирония експертът Боян Чуков, осъществил единствената си успешна вербовка в Държавна сигурност точно по линия на „възродителния процес”,  е назначен два пъти в администрацията на Министерския съвет при правителства, подкрепяни от ДПС. Първият път през 2008 г. по времето на тройната коалиция и правителството на Сергей Станишев. И вторият път при кабинета Орешарски, който ДПС отново подкрепя.

През ноември 2013 г. лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан се прегърнаха на общия митинг на партиите в София в подкрепа на правителството на Орешарски, след като Станишев се извини от името на БСП за насилственото преименуване на българските турци по време на режима на БКП.

 

УТРЕ ОЧАКВАЙТЕ единствено на desebg.com: Досието на Боян Чуков, съветник на премиера Пламен Орешарски.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов