|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДСБ скочи срещу назначенията на кадри от Държавна сигурност, пита Орешарски за мотивите ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 29 Август 2013 15:01

alt

От партията „Демократи за силна България” (ДСБ) се обявиха днес срещу назначенията на кадри на бившата Държавна сигурност на ръководни постове в управлението.

Това стана ден, след като в сряда по предложение на премиера Пламен Орешарски Министерският съвет гласува освобождаването на директора на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов, а негово място пак по предложение на министър-председателя беше назначен пенсионираният през 2009 г. дългогодишен служител в МВР Иван Комитски. Той оглавяваше дирекция „Информация и архив” на МВР по време на тройната коалиция, а след това и на аналогична дирекция в Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Неговата кадровата кариера обаче започва през 1988 г. именно като щатен служител в отдел III (архива) на Държавна сигурност.  

От ДСБ не пропуснаха този факт и съобщиха, че заедно с прясно назначения Комитски от партията са оправили заявления по Закона за достъп до обществена информация до премиера Орешарски и за назначените още Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет и Георги Димитров за постоянен секретар на Министерството на външните работи, които също са свързани с репресивния апарат на БКП.

Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов припомни, че отдел III на ДС, в който Комитски е работил, е ръководен от ген. Нанка Серкеджиева, разследвана и съдена за унищожаване на част от архива на МВР след промените. „Недопустимо е човек, който е работил в тези структури и е бил оценяван като безпределно верен на БКП, да заеме тази позиция и да прекъсне оповестяването на архивите, които имат отношение към комунистическото ни минало”, коментира Атанасов.

Самият Комитски преди години призна, че е участвал в техническата подготовка за унищожаване на архиви на ДС, но по това време е бил млад кадрови служител на службите и е бил длъжен да изпълнява заповеди на висшестоящи.

"Всички знаем, че в България има действащ закон, който обявява комунистическия режим за престъпен и независимо от това сегашното правителство, което за нас не е изненада, разбира се, на възлови позиции в държавата се назначават лица, които са били щатни служители на ДС, а също така и секретни сътрудници на тези структури", допълни още зам.-председателят на ДСБ.

Той посочи, че в периода 2008-2009 г. Иван Комитски е бил шеф и на архива на ДАНС, но е освободен от длъжност от Цветлин Йовчев, който сега е вътрешен министър.

От ДСБ припомниха, че за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет беше назначен щатният служител на Първо главно управление (ПГУ) на ДС Боян Чуков.

"Отправили сме заявление до министър-председателя за Боян Чуков. Това назначение също е много възлово и има значение към настоящия момент с оглед кризата в Сирия, защото Съветът по сигурността към Министерския съвет е звеното, което, макар и като консултативен орган, ще обсъжда кризата в Сирия и ще препоръча на правителството каква позиция да заема държавата ни ", отбеляза Атанасов.

"Боян Чуков е бил щатен служител на ПГУ на ДС преди 1989 г. и именно в тази връзка ние питаме министър-председателя при назначаването на Чуков било ли му е известно, че той е бил секретен сътрудник на ПГУ на ДС и дали няма опасност тази зависимост да има отношение към неговата работа. Тези, които са били назначавани за служители в разузнавателните управления по време на комунистическия режим по един договор Република България и СССР, задължително са преминавали курс на обучение в специалните служби на СССР. Има редица други назначения, които са на такъв тип лица, ние имаме цял списък, който сме извадили, но повдигаме тези въпроси, тъй като са с акт на министър-председателя и на министри от правителството", отбеляза Атанасов.

От ДСБ посочиха и трети пример – назначаването на Георги Димитров за постоянен секретар на Министерството на външните работи. "Агентурното минало на Димитров стана ясно през 2007 г. в качеството му на съветник на президента Първанов, а впоследствие и като посланик на България в Сърбия", каза Албена Палпурина от ръководството на ДСБ.

"Димитров е бил агент на Второ главно управление на ДС и секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС. В качеството му на секретен сътрудник той е правил доноси за западни дипломати, включително и за служители и на ООН, разясни Палпурина.

"За нас е ясно, че този човек не би могъл да работи адекватно с нашите партньори от ЕС и по скоро би защитавал евразийските намерения на Путин и ние сме сериозно притеснени за решенията, които България ще взема по отношение на кризата в Сирия”, заключи тя.

От ДСБ са изпратили заявления за достъп до обществена информация до министъра на външните работи Кристиян Вигенин и до премиера Пламен Орешарски с искане да им бъде предоставена събраната служебна обществена информация, която съпътства издаването на заповедите за назначаването на тези хора.

Във вторник директорът на Софийското бюро на германската фондация „Контард Аденауер” д-р Марко Арндт излезе с анализ за политиката на управлението на БСП и ДПС, подкрепяно от партия „Атака”, в което един от акцентите в кадровите назначения са именно реставрацията на лица, свързани с бившата Държавна сигурност.

Преди това президентът Росен Плевнелиев остро разкритикува назначението на Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет, определяйки назначението като скандално.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов