|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът обяви за скандално назначението на сътрудник на ДС за секретар на Съвета по сигурност ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 15 Юли 2013 17:10

alt

Президентът Росен Плевнелиев публично разкритикува назначаването на бившия щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурност към Министерския съвет. Както desebg.com съобщи назначението беше извършено от министър-председателят Пламен Орешарски, а освен кадрови служител на бившата Държавна сигурност Чуков е и бивш изпълнителен директор на свързаната с Алексей Петров „Лев Корпорация”, а също така и съветник на бившия премиер Сергей Станишев, който пък от своя страна миналата седмица го защити.

Помолен днес от репортери да коментира серията от скандални назначения на областни управители, сред които е и това на депутата от ДПС Емил Иванов, осъждан за побой през 1990 г. и свързван с дейността на силовата групировка ВИС-2 в Своге, президентът Росен Плевнелиев изрази своето критично отношение към връщането на Боян Чуков в Министерския съвет като шеф на Съвета по сигурността.

„Ако говорим за скандални назначения, след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрия моето голямо притеснение от назначението на г-н Чуков за шеф на Съвета по сигурност към Министерски съвет. Единственото, което се знае за него, е, че е дясна ръка на Алексей Петров в годините, в които „Лев Инс” е развило бизнес. Г-н Чуков многократно се изказва и в подкрепа на евразийския проект на г-н Путин. Нека да си даваме сметка, какви назначения се случват пред очите на цялата нация. Аз съм силно притеснен”, заяви държавният глава.

Чуков оглавяваше Съвета по сигурността към Министерският съвет в последната година от управлението времето на тройната коалиция (2008-2009), като бе съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев по външнополитическите въпроси и националната сигурност. Името му се свързва с това на подсъдимия по делото „Октопод” бивш съветник в ДАНС Алексей Петров заради работата му като изпълнителен директор на "Лев Корпорация" от края на 2005 г. до октомври 2006 г.

За последно Чуков ръководеше отдела "Публични дейности" в централата на БСП, след като правителството на ГЕРБ спря назначението му за посланик в Скопие. През 2007 г. той бе осветен като офицер от научно-техническо разузнаване при Първо главно управление на ДС през 2007 г. в качеството му на кандидат за евродепутат от БСП.

По повод критиките на Плевнелиев премиерът Пламен Орешарски заяви сдържано: „Не съм коментирал нито едно назначение на президента и няма и да го направя”.

Очевидно както и при Пеевски, така и при Чуков, това не са негови назначения, а спуснати му отгоре. Неотдавна в интервю за агенция фокус Татяна Дончева коментира, че с няколко назначение, сред които и това на Боян Чуков Станишев на практика си е възстановил стария политически кабинет и е обградил със свои хора премиерът Орешарски.

Позовавайки се на свои източници Mediapool съобщи, че основните страни от ЕС също имат сериозни резерви към назначението на Боян Чуков и са мнение, че то може да блокира диалога между България и партньорите й в сектор „Сигурност”.

Миналата седмица в писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, с копие до членовете на Европейския парламент, германският депутат Ханс-Петер Уул, председател на работната група "Вътрешни работи" към Бундестага,  призова европейските институции да вземат отношение по кризата в България.

"Трансграничното сътрудничество между службите за сигурност е съществен елемент от Пространството на свобода, сигурност и правосъдие. Ако обаче надеждното сътрудничеството с българските служби за сигурност вече не е възможно, тъй като те отчасти са свързани с организираната престъпност и отсъстват принципите на правовата държава, то следва това сътрудничество да бъде преустановено, докато всички отворени въпроси не бъдат задоволително изяснени", подчерта Ханс-Петер Уул.

Съвета по сигурност към Министерският съвет, на който Чуков е секретар, има ключови функции в конституционните задължения на изпълнителната власт към отговорностите за националната сигурност на страната.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов