|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кабинетът Орешарски даде безвъзмездно имоти на университет с ректор агент ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 04 Юли 2013 09:04

alt

 

Правителството предостави в сряда безвъзмездно на Университета по библиотекознание и информационни технологии, чийто ректор от акредитирането на учебното заведение за университет е Стоян Денчев, три поземлени имота с обща площ 2.5 дка и две сгради в с. Стойките, община Смолян.

Имотите са необходими на висшето училище за изграждане на Младежки изследователски център, съобщиха от правителствената информационна служба в сряда. Селото е на няколко километра от курортния център Пампорово и от Широка лъка.

Ректор на университета от 2004 г. е Стоян Денчев, разкрит като агент „СИМЕОНОВ” на Второ главно управление на ДС от 1988 г.

Просперитетът на учебното заведение, включително и произвеждането му в университет се дължи изключително много на широките политически и икономически контакти на проф. д.ик. н. Стоян Денчев.

Той е един от петте ректори на университети в страната с агентурно минало в репресивния апарат на БКП. До момента правителството на БСП и ДПС не се е отнесло така щедро към друго висше учебно заведение.

Името на Стоян Денчев се свърза с няколко "опорни точки" в последните 23 години - Държавна сигурност, принадлежността към която на Денчев бе осветена от комисията по досиетата), "Мултигруп", на която той е вицепрезидент в последните години от съществуването й, ДПС, чийто депутат е в 37-то Народно събрание, масонството, оманските капитали и Корпоративна търговска банка, написа „Медиапул”.

През 90-те години на ХХ век Денчев заема държавни постове – той работи в администрацията на Министерския съвет при правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров, издига се до главен секретар на Министерския съвет в правителството на Любен Беров (създадено с мандата на ДПС), става посланик във Финландия, почетен консул на Оман в България.

Негова е заслугата полувисшият институт по библиотекознание, превърнал се в Колеж по библиотекознание и информационни технологии през 2010 г. (по време на правителството на Бойко Борисов) да стане Университет по библиотекознание и информационни технологии, чийто ректор е от времето, когато все още това е колеж.

Университетът предоставя лекторска трибуна на редица лица, които намират място във висшата власт или когато слязат от нея. По "стечение на обстоятелствата" те са свързани с ДПС. Така например, сегашният министър на околната среда и водите Искра Михайлова е преподавател в учебното заведение. Министърът на спорта Мариана Георгиева също чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в този университет. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като беше освободен от поста началник на кабинета на президента, също обяви, че ще преподава в този университет, припомни "Дневник". В университета лекции изнасят такива бивши кадри на ДС като последния началник на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, близък с Денчев от времето, когато беше вицепрезидент в „Мултигруп”.

Връзката с Корпоративна търговска банка е също не е скрита. По времето, когато почетен консул на Оман в България е Стоян Денчев, към България проявява интерес Генералният държавен резервен фонд на Султаната Оман (State General Reserve Fund, SGRF), който обявява намерение за много инвестиции в страната, включително в зимни курорти ("Супер Боровец"). Фондът прави дарение от 380 хил. долара за възстановяване на Томбул джамия и още 300 хил. долара за отстраняване на последиците от наводненията.

След това намеренията на фонда са за инвестиране в проекта "Белене" и в "Бургас - Александруполис". В края на януари 2009 г. Оманският фонд купува 30% от Корпоративна търговска банка. Няма потвърждение дали компанията, регистрирана в Люксембург, за която се твърди, че е на оманския фонд, е действително с омански капитали.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов