|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиерът Орешарски назначи агент на Шесто управление за областен управител на София ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Юни 2013 14:01

alt
Министър-председателят Пламен Орешарски назначи агент на Шесто управление на ДС за областен управител на София – град. Това е депутатът от БСП в 42-то Народно събрание Росен Малинов. Той е един от четиримата сътрудници на комунистическия репресивен апарат, който БСП вкара в новия парламент.

През април тази година комисията обяви официално неговата принадлежност в качеството му на кандидат за народен представител, издигнат в 24-и МИР-София.

Малинов (1955) е вербуван като съдържател на явочна квартира „ЛЮЛЯК” от Шесто управление на ДС за борба с срещу идеологическата диверсия през 1988 г. Той е сътрудничил на отдел 03 на Шесто, който е натоварен с борба срещу „подривна дейност на противника по направление на религията, ционизма, белоемигранти, арменски национализъм и свързаните с тях задгранични центрове”. Досието на „ЛЮЛЯК” е унищожено през май 1990 г., както повечето материали за явочните и конспиративни квартири.

От 1999 г. до май 2013 г. Росен Малинов е общински съветник в Столичния общински съвет от групата на левицата. Роден е през 1955 г. в София. Завършил е педагогика и история в СУ „Св. Климент Охридски”.

С това назначение премиерът Пламен Орешарски продължава порочната практика през последните години ръководствата на областните управи да бъдат окупирани от сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Статистиката показва, че за при управлението на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ (2005-2009) общо 11 агенти са били назначени от тогавашния премиер Сергей Станишев на постове областен управител и зам.-областен управител.

При управлението на ГЕРБ (2009-2013) премиерът Бойко Борисов е назначил 7 сътрудници на ДС за областни управители, по голямата част от които са щатни сътрудници, офицери от Държавна сигурност. Такива бяха областните управители на Враца, Перник, Варна (двама), Бургас, Сливен и Русе.

Последното назначение е през октомври 2012 г. на областния управител на област Варна Коста Базитов, разкрит неотдавна като нещатен сътрудник на Областното управление на МВР-ДС във Варна от 22 септември 1989 г.

Сътрудниците на ДС – областни управители са в директен конфликт на интереси, заемайки тези постове. Това е така, тъй като областните управи издават удостоверения за обезщетения на пострадали от комунистическия режим по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Не са един или два случаите, когато областните управи са възпрепятствали получаването на необходимите документи от страна на репресирани граждани.

Премиерът Орешарски вече назначи по-голямата част от областните управители, но остава да определи лицата, които ще оглавят още пет областни управи. В Брюксел вчера той заяви, че изискванията за хората във втория ешалон на властта, включително и областните управители, е те да са професионалисти. До момента той не е коментирал отношението си към допускането на хора, свързани с репресивния апарат на БКП на ръководни постове в управлението, но с такива назначения като това на областния управител на София Росен Малинов очевидно не е против.

Предстои комисията по досиетата да извърши официална проверка не само на новите областни управители и техните заместници, но и на кабинета Орешарски – министри и зам.-министри.

 

Коментари 

 
+1 #2 svetlan 2013-06-23 14:59
"Интересно е каква е професията, която упражнява и кои са качествата, които го правят подходящ за тази длъжност?!"-Исветлио


Въпросът е пределно наивен и отговорът е пределно елементарен-КОМУНИСТ...Комунистите стават за всичко и няма никако значение дали е бил агент на 6-то или 26-то управление на ДС ,или КГБ.Нито ДС го има,нито КГБ,но комунистите са си пак тук и пак силни и още по-силни ще стават.
 
 
+13 #1 isvetlio 2013-06-21 23:55
Така оръфан този човек идеално се вписва в картинката с червеното знаме ;-) В интерес на истината, ако не бе информацията в публикацията, щях да го взема за продавач от близкия турски плод и зеленчук... Интересно е каква е професията, която упражнява и кои са качествата, които го правят подходящ за тази длъжност?!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов