|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Най-малко един зам.-министър с досие влиза в кабинета Орешарски ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Юни 2013 16:34

alt

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че до края на седмицата ще станат окончателно ясни назначенията във втория ешалон на властта, но отсега е сигурно, че сред зам.-министрите ще има най-малко един сътрудник на комунистическите тайни служби.

Различни източници вече потвърдиха, че в Министерството на външните работи заместник на министър Кристиан Вигенин ще стане бившият посланик в Лондон Любомир Кючуков.

При огласяването на агентите сред дипломатите през декември 2010 г. той беше един от действащите посланици с агентурно минало. Любомир Кючуков беше разкрит като сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване). Той е вербуван за агент през 1983 г. под псевдонима „НИКОЛАЙ” от подчиненото на съветското ГРУ военно разузнаване на НРБ, отдел VІ – Гърция.

Досието му е показателно, защото от него става ясно, че и военното разузнаване е събирало сведения, които самият Кючуков е разбирал, че са доноси. Няколко години, след сътрудничеството „НИКОЛАЙ” моли да преустанови работата за Разузнавателното управление на Гереналния щаб с мотива, че чу пречи на кариерата в комсомола.

Любомир Кючуков е завършил Международни отношения в Московски държавен институт за международни отношения. Бил е зам.-председател на Висшия съвет на БСП и на Политическо движение "Социалдемократи".

Работил е като анализатор в ББСС "Галъп Интернешънъл". Бил е главен съветник в Секретариата по европейска интеграция на Министерския съвет и член на Съвета по европейска и евроатлантическа интеграция към президента.

Издигнат е за зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005-2009). През септември 2009 г. е назначен с указ на президента Георги Първанов за извънреден и пълномощен посланик в Лондон.

Очевидно министър Вигенин, който обяви намерението си да използва дипломатите, работили за репресивния апарат на БКП, ще разчита на опита на Кючуков в МВнР.

Вижте агентурното минало на Любомир Кючуков в онлайн досието му, публикувано единствено на сайта desebg.com.

Министър-председателят Пламен Орешарски не е заявил, че преди назначенията на зам.-министрите, което е негово правомощие, ще се възмолзва от законовата възможност за предварителна проверка на кандидатите за принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

След оконмателните назначения в изпълнителната власт комисията по досиетата е длъжна по закон да извърши цялостна проверка на новия кабинет, в която ще бъдат обявени лицата с досиета.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов