|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Демократична гражданска инициатива поиска оставката на зам.-министъра с агентурно досие ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Април 2013 13:57

alt
Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол поиска днес оставката на новоназначения зам.-министър в икономическото министерство Божан Стоянов с агентурно досие, на който е поверено преструктурирането на енергийния сектор.

Това стана преди началото на второто заседание на Обществения съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От гражданската инициатива връчиха официална Декларация с исканията си на министър Асен Василев, като подчертаха, че отказват да участват в заседанията, ако на тях представител на министерството ще бъде бившият агент на ДС.

Ние считаме, че лица, обвързани със структурите на бившата ДС, не само нямат място в Обществения съвет, а и в изпълнителната власт на република България”, обясни пред медиите Йоанна Иванова от гражданската инициатива, цитирана от БГНЕС.

От името на гражданите беше внесена декларация, в която е записано: „Отказваме да участваме в Обществения съвет, ако в него от страна на МИЕТ присъства Божан Стоянов, зам.-министър”.

Искането за оставка идва ден, след като служебният премиер Марин Райков на извънреден брифинг се опита да се оправдае с комисията по досиетата и защити назначения от него зам.-министър – агент на ДС, като си остави вратичка да си промени становището по конкретния случай „при наличие на категорични и автентични доказателства.”

Малко по-рано преди Демократична гражданска инициатива (ДГИ) да поиска оставката с декларация против изявлението на премиера Марин Райков излезе Българският хелзинкски комитет.

Миналата седмица представителите на Движението поставиха редица въпроси пред министър Василев, на които все още не са получили отговор. Според тях министерството използва Обществения съвет като фасаден орган само за повишаване на доверието към институцията и с цел подмяна на гражданските искания. Те настояват Министерството да работи целенасочено и отговорно за изнасяне на всички факти, свързани със състоянието на енергетиката в България, както и за всички възможни и изпълними мерки в рамките на мандата на това правителство за повишаване на контрола, подобряване на цените и условията в сектора.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов