|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БХК: Премиерът Марин Райков прояви недопустимо отношение към тайните служби на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Април 2013 13:08

alt

Българският Хелзинкски комитет (БХК) разпространи днес декларация, с която определи като недопустимо вчерашното изявление на служебния министър-председател Марин Райков, с което той определи принадлежността към ДС като „част от чалгата на прехода”.

Той направи това вчера на извънреден брифинг по повод скандала с назначаването на агент сред зам.-министрите, а именно Божан Стоянов, който в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма отговаря за енергетиката и трябва да извърши преструктурирането на сектора.

"Български хелзинкски комитет изразява загриженост по повод вчерашното изказване на министър-председателя г-н Марин Райков за това, че темата за принадлежност към бившата Държавна сигурност е „част от чалгата на прехода”, се посочва в декларацията на БХК. 

 Според неправителствената организация за защита правата на човека изявлението на премиера е провокирано от един реален проблем – неадекватния достъп в миналото на Комисията по досиетата до архивите и свързаното с това издаване на удостоверения за „чисто минало” на лица, за които впоследствие се появяват данни, че са били сътрудници.

„Тези удостоверения са послужили, както в случая със заместник-министър Стоянов, за назначаване на висша държавна длъжност. Даваме си сметка, че този, който е извършил назначението е невъзможно да се държи отговорен за него. Даваме си също така сметка, че появилите се в публичността документи за сътрудничество на заместник-министър Стоянов са произведени единствено от служители на бившата Държавна сигурност”, се казва в документа.

„Заедно с това за нас е крайно неприемливо демонстрираното от премиера общо принизяващо отношение към темата за евентуалното сътрудничеството на публични фигури с бившата Държавна сигурност. Обявяването на тази тема за „част от чалгата на прехода” е израз на тъкмо такова отношение, както и недопустима недооценка на необходимостта от прозрачност към личностите и миналото на лицата, които са овластени да направляват нашия обществен живот”, подчертават от БХК.

Според правозащитната организация такава прозрачност е особено наложителна в случаите на сътрудничество с тайните служби на комунистическия режим, които „имаха опустошително влияние върху обществения живот и морал не само по времето на тоталитаризма, но и впоследствие през демократичния преход.”

От Българския хелзинкски комитет призовават премиера да преосмисли начина, по който квалифицира темата за сътрудничеството с бившата Държавна сигурност и да изясни публично цялостното си отношение към този важен за българското общество въпрос.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов