|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Европейският парламент с нова резолюция за тоталитаризма и против използването на комунистическите символи ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Международно осъждане на комунизма
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 19 Септември 2019 16:17

alt

С внушително мнозинство от над 500 гласа Европейският парламент прие в четвъртък (19 септември 2019 г.) Резолюция за 80-годишнината от началото на Втората световна война и значението на европейското възпоменание за бъдещето на Стария континент. Сред авторите на важния документ са и българските евродепутати от ЕНП Александър Йорданов и Андрей Ковачев, съобщи сайтът Faktor.bg.

С документа се призовават всички държавни членки на съюза да направят ясна и принципна оценка на престъпленията и агресиите осъществени от тоталитарните режими през 20 век  - нацисткия, фашисткия и комунистическия. Призовават се правителствата да положат усилия за повишаване на осведомеността на младото поколение за трагичните последици от тези режими.

Изтъква се също така, че Русия остава най-голямата жертва на комунистическия тоталитаризъм. Руското общество, се казва в документа трябва, да се примири със своето трагично минало.

Важни в резолюцията са предложените от евродепутата Александър Йорданов текстове (параграфи 3 и 14), които визират продължаващото използване на символи на комунистическия тоталитарен режим в публичното пространство. Резолюцията акцентира, че използването им включително и за търговски цели в редици европейски държави е забранено.

В параграф 14 се посочва, че продължаващото съществуване в някои страни членки на паметници и паметни плочи на публични места, които прославят съветската армия, която в тези страни е била окупатор, създава условия за изкривяване на последствията от Втората световна война.

Оказа се, че българските евродепутати от БСП, включително и лидера на ПЕС Сергей Станишев не са подкрепили документа на Европейския парламент.

По този повод евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) коментира на своята страница във Фейсбук:

„С 535 гласа беше приета резолюцията за паметта към жертвите на всички тоталитарни режими в Европа. Основните политически групи подкрепиха тази резолюция, включително и групата на европейските социалисти, но за съжаление без представителите на БСП и шефът на ПЕС???

Трима гласуваха против, един въздържал се! Колко жалко, че все още не можем в България заедно да почетем паметта на всички жертви на националсоциализма, комунизма и фашизма! Колко жалко. БСП си остава комунистическа партия!”

През 2009 г. Европейският парламент прие друга важна резолюция за европейската памет и тоталитаризма, в която се посочва, че „Европа няма да бъде обединена, освен ако не съумее да формира общ поглед върху историята си, не признае нацизма, сталинизма и фашистките и комунистическите режими като общо наследство и не започне честен и обстоен дебат за техните престъпления през миналия век”. 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов