|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пет страни членки на ЕС призоваха за разследване на престъпленията на комунизма, България не е сред тях ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Международно осъждане на комунизма
Написано от Даниел Пенев   
Четвъртък, 25 Август 2016 04:01

alt
По повод Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните режими (23 август) министрите на правосъдието на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния призоваха за разследване на престъпленията на комунистическите режими, съобщи The Baltic Times.  

Това стана по време на срещата на Съвета на ЕС и на конференция на историци, като тази година двете събития се проведоха в словашката столица Братислава (през 2015 г. срещата на министрите беше в естонската столица Талин).

Министрите излязоха с общо изявление, в което критикуват страните, чиито управляващи се гордеят с бившия Съветски съюз и извършените от него престъпления и подклаждат екстремизъм и престъпления на омразата през интернет или като подкрепят крайни политически партии.

Подобни действия са недопустими, когато се почита паметта на загиналите и пострадалите в резултат на терора, провеждан от комунистическите режими, подчертават министрите.

Според тях страните членки на ЕС трябва заедно да осъдят престъпленията на комунистическите режими. Ако не предприеме действия в тази посока, ЕС ще създаде условия, в които ще се появят пропуски в историческите познания на европейските граждани. Това пък може да доведе до взимането на решения, които да отслабят мира и единството в Европа, отбелязват още министрите.

На 23 август 2016 г. се навършиха 77 години от подписването на пакта Молотов-Рибентроп между Съветския съюз и нацистка Германия. В избухналата няколко дни по-късно Втора световна война този пакт води до окупирането на няколко държави и репресирането на милиони граждани.

Балтийското електронно издание не коментира отсъствието на България от тази важна инициатива, чието начало беше поставено точно преди една година в Талин. Тогава (23 август 2015 г.), в деня, на сключването на пакта Молотов-Рибентроп през 1939 г. представители на 8 държави – Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Грузия настояха в обща декларация да бъде създаден международен орган за разследване на престъпленията на комунизма и решават да свикат експертна група, която да работи върху проблема.

Румъния и България не участваха във форума, но северната ни съседка вече се е присъединила към нея за разлика от дясноцентристкото (уж) управление в София.

Преди два месеца, през юни 2016 г. депутатът Методи Андреев (ГЕРБ) зададе парламентарен въпрос на министъра на правосъдието Екатерина Захариева защо България е единствената държава от страните от бившия Източен блок, която не участва в инициативата.

Министър Захариева увери в писмен отговор, че България е проявила интерес за присъединяване към Международния трибунал за престъпленията на комунистическите режими (виж повече – ТУК). Очевидно настоящото управление е останало само с интереса към тази международна инициатива, но не и нещо повече.

За разлика от престъпления на тоталитарния нацистки режим в Германия, престъпленията на тоталитарните комунистически режими не бяха осъдени след падането на Берлинската страна и разпада на Източния блок.

 

Вижте повече за процеса за международно осъждане на престъпленията на комунизма - ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов