|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
България (най-сетне) се заинтересува от Международния трибунал за комунистическите престъпления ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Международно осъждане на комунизма
Написано от Христо Христов   
Вторник, 28 Юни 2016 17:53

alt
България е проявила интерес за присъединяване към Международния трибунал за престъпленията на комунистическите режими.

Това става ясно от писмено становище на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, изразено в отговор на запитване от страна на народния представител Методи Андреев (ГЕРБ).

Кореспонденцията беше оповестена от бившия депутат на СДС и почетно асоцииран член на ПАСЕ Лъчезар Тошев, който desebg.com цитира.

Към момента България е единствената държава от страните от Централна и Източна Европа, плюс прибалтийските страни, която не се е присъединила към инициативата за създаване на Международен трибунал за осъждане на комунистическите престъпления.

Тя стартира на 23 август 2015 г., в деня, на сключването на пакта Молотов-Рибентроп през 1939 г. Тогава представители на 8 държави – Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Грузия – настояват в обща декларация да бъде създаден международен орган за разследване на престъпленията на комунизма и решават да свикат експертна група, която да работи върху проблема.

Представителите на 8-те страни смятат, че нацистките престъпления са получили оценка в международния трибунал в Нюрнберг, но престъпленията на комунистическия режим не влизат в компетенцията на никой международен орган.

По тази причина Естония предлага такъв да бъде създаден с международно споразумение. По думите на естонския министър на правосъдието Урмас Рейнсалу бъдещото международно споразумение трябва да формулира ясна правна оценка за престъпленията на комунистическите режими в страните, подписали документа. Впоследствие Румъния се присъединява към инициативата, а България все още не е направила това.

Този въпрос беше поставен от Естония пред страната ни още по време на предишния министър на правосъдието Христо Иванов, но до предвижването му не се стигна.

От отговора на настоящия министър на правосъдието Екатерина Захариева става ясно, че министерството очаква консултативният съвет, създаден в Естония, да изпрати становището си и проект на акта.

Тези документи ще бъдат разгледани от Министерството на правосъдието, което при приемането им ще ги представи за подписване под формата на международен договор от страна на Министерския съвет след предварително съгласуване от заинтересованите ведомства. Захариева посочва, че Народното събрание е органът, който следва да ратифицира един такъв международен договор.

Сайтът desebg.com публикува онлайн запитването по проблема на депутата Методи Андреев и отговора на министър Захариева отпреди няколко дни.

 

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

Вижте повече за международното осъждане на тоталитарните комунистически режими от ПАСЕ - ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов