|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Репресираните: Кукловодите от ДС управляват страната, БСП се превърна в партия на олигархията ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Международно осъждане на комунизма
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Юли 2013 19:53

alt
Преходът към демокрация в България се оказа фалшив. В България отново управлява комунистическо правителство. Кукловодите от Държавна сигурност и до днес продължават да управляват страната, а БСП се превърна в партия на олигархията.

Това са част от оценките на „Съюз на репресираните – памет”, изложени в декларация до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от 18 юли 2013 г., с която е подкрепено предложението ПАСЕ да отправи препоръка за приемането на законодателни мерки, недопускащи налагането на давност за престъпленията на комунизма в Европа.

 „Преходът към демокрация в България се оказа фалшив. В България отново управлява комунистическо правителство. Стремежът на демократичните хора страната да бъде приобщена към европейските ценности е обречен на неуспех. Хиляди млади и образовани хора протестират по улиците. Стигнахме до там, откъдето тръгнахме”, се посочва в документа.

Според репресираните  основната причина за това е, че в България нямаше „Чешка пролет”, Унгарски събития, полската „Солидарност”. „След 10 ноември 1989 г. политическата власт на комунистите се трансформира в икономическа. Никой не потърси виновниците за катастрофите при управлението на двете комунистически правителства – на Луканов и Виденов. Кукловодите, в лицето на бившата Държавна сигурност и до сега управляват страната. В резултат на това Българската социалистическа партия се превърна в партия на олигархията. Задкулисието се превърна в принцип за българските правителства”, се подчертава в декларацията.

Репресираните изтъкват своето убеждение, че виновниците за националните катастрофи в най-ново време трябва да бъдат наказани според закона. „Срещу българския народ стои една арогантна и безочлива политическа класа, която с цената на всичко управлява страната и не зачита правата на почтените и демократично мислещи хора”, посочват от съюза.

Репресираните изразяват несъгласие с тезата, че трябва да се прилага юридическа давност за извършените престъпления от комунистическите режими.

„Жертвите на тези режими тогава не са имали право да се защитят и никаква давност не трябва да се прилага. Подкрепяме Предложението за препоръка от г-н Лъчезар Тошев и други членове на Асамблеята и призоваваме Парламентарната Асамблея да препоръча на страните-членки да приложат подходящи законодателни мерки, които ще гарантират справедливост на жертвите и наказание за извършителите на престъпленията по време на комунистическия режим”, завършва документа.

Както desebg.com съобщи на 18 юни 2013 г. членът на ПАСЕ Лъчезар Тошев и група негови колеги внесоха в Асамблеята предложение за препоръка за наказателна неотговорност за извършителите на престъпленията на тоталитарните комунистически режими в Европа. Документът предстои да бъде разискван. Декларацията на българския „Съюз на репресираните – памет” е една от първите реакции в подкрепа на предложението.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов