|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БНТ почита паметта на Халил Расим с повторение на филма за лагериста от „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 13 Март 2024 18:44

alt

 

В памет на починалия на 10 март 2024 г. в Истанбул бивш политически затворник и лагерист в „Белене“ Халил Расим БНТ ще излъчи документалния филм за него, заснет в поредицата „Отворени досиетата“.

Това съобщи за desebg.com Катя Атанасова, продуцент на документалната поредица на националната телевизия, посветена на жертвите на комунистическия режим.

Документалната лента ще бъде излъчена в четвъртък, 14 март 2024 г., от 20.00 часа по БНТ 2.

Халил Расим разказва своята история в първия сезон на „Отворени досиета“, заснет и излъчен през есента на 2014 г. по БНТ, когато в България се отбелязаха 25-години от началото на демократичните промени в страната след рухването на тоталитарния комунистически режим през 1989 г.

Той е откритие на сценариста на поредицата журналиста и изследовател на архивите от периода на комунистическата диктатура Христо Христов.

„Халил Расим беше дошъл на годишното поклонение в бившия лагер „Белене“ с група политически затворници от Кърджали, откъдето беше и той. Произнесе от името на групата прочувствена реч. Отидох след нея да го поздравя и така се запознахме“, спомня си журналистът.

„Направи ми впечатление благия му тон, а очите му излъчваха меланхолия и тъга“, добавя още той.

„Когато през есента на същата година БНТ утвърди идеята на Катя Атанасова да заснемем поредица от 6 филма, в които жертви от времето на комунистическия режим да разказват за преживяното, реших да поканя бай Халил да участва в поредицата като събирателен образ на хората, преживели репресията по време на насилствената смяна на имената на турското малцинство“, разказва Христов.

„Пътувах до Кърджали, за да се среща с него и лично очи в очи да му отправя поканата не само като знак на уважение, а и защото тези лични срещи са важна част от психологическата нагласа, с която подхождам към жертвите“, продължава сценаристът.

„Беше октомври, но сутринта беше паднал неочакван сняг, пътищата се оказаха непочистени и автобусът вместо на обяд, стигна в Кърджали късния следобед. Наложи се да остана и да преспя, но това ми даде повече време и вечерта прекарахме заедно с Халил Расим, като разговаряхме до среднощ“, спомня си Христов.

„Обясних му каква е идеята за филма и той веднага се съгласи. Спомените му бяха живи и детайлни, все едно, че вчера са се случили. Той беше осъден по политически изфабрикувано дело веднага след казармата на 20 години затвор, от които бе излежал 14 години. А по време на „възродителния процес“ зарради канеторичен отказ името му да бъде сменено е бил изолиран в лагера „Белене“ за година и половина, след което е изселен в Монтанско, а накрая, по време на Майските събития през 1989 г., е екстрадиран в Турция“, допълва сценаристът.

„Когато го попитах дали би влязъл за снимки отново в Старозагорския затвор, където беше лежал дълги години присъдата си, както и на „Белене“, той отговори утвърдително“, спомня си Христо Христов ключови моменти от подготовката на снимките.

Екипът действително успява да го заснеме и в затвора в Стара Загора, и на остров Персин, но впечатляващи са и снимките в родния му град Кърджали, където Халил Расим се разхожда по улиците на своето детство, а след камерата на БНТ се трупат десетки деца, младежи и любопитни минувачи.

„Бай Халил, който винаги беше с безупречен външен вид и костюмиран, остана много доволен от документалната лента. След излъчването на филма по БНТ му се бяха обадили много негови бивши политически затворници и лагеристи от „Белене“, за да го поздравят и този интерес го беше развълнувал дълбоко, защото беше разбрал силата на това да сподели публично болката от преживяното по време на комунистическия режим“, заключава сценаристът Христо Христов.

Режисьор на документалния филм с участието на Халил Расим е Любомир Младенов, а оператор Георги Челебиев.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов