|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отиде си още един лагерист от „Белене“ – Халил Расим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Март 2024 18:11

alt

 

На 10 март 2024 г. в Истанбул е починал политическият затворник по времето на комунистическия режим и бивш лагерист в концлагера „Белене“ Халил Расим.

Скръбната новина съобщиха изселници от България в социалната мрежа „Х“ днес.

Халил Расим е напуснал този свят на 81 години. По време на тоталитарната комунистическа диктатура той е бил в затвора и лагера „Белене“ общо петнадесет години и половина.

В Истанбул Расим има дъщеря, която работи като директор в една от болниците в града, с което приживе той много се гордееше. В Кърджали има по-малък брат.

Бившият политически затворник и лагерист е роден през 1943 г. в Кърджали. Когато е 23-годишен е осъден на 20 години затвор по обвинение в поставяне в услуга на чужда държава на инспириран от властта съдебен процес.

В отряда на политическите затворници в Старозагорския затвор той среща личности като Илия Минев, Георги Заркин, Едуард Генов, Алфред Фосколо и др. Излежава 14 години в затвора в Стара Загора.

Там той е 11 години заедно и с Нури Адалъ, наричан „българският Нелсън Мандела“. Определя го като баща, който се е грижил за него, докато е зад решетките.

След като е освободен от затвора Халил Расим се връща в Кърджали, където създава семейство. Започва работа в местната мебелна фабрика „Бреза”.

През 1985 г., по време на провеждането на „възродителния процес” е заставен да си смени името. Заради категоричния отказ да го направи е въдворен без съд и присъда в лагера „Белене”.

Там той е един от 517-те български граждани мюсюлмани, оказали съпротива срещу насилственото преименуване и поради тази причина са изолирани от комунистическия режим.

След година и половина престой в лагера на остров Персин е изселен във Вълчедръм, Монтанско, където работи като шлосер, разделен от семейството си. Екстрадиран е от НРБ през май 1989 г. След промените се завръща в България.

Халил Расим беше ръководител на фондация „Политически репресирани“ в област Кърджали и бе един от бившите лагеристи, които докато можеха идваха на годишните поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим на мястото на бившия лагер „Белене“ на остров Персин.

През 2014 г. той бе заснет в първия сезон на документалната поредица „Отворени досиета“ на БНТ, посветена на жертвите на комунистическия режим.

Режисьор на документалната лента е Любомир Младенов, оператор – Георги Челебиев, а сценарист – разследващият журналист и основател на desebg.com Христо Христов.

„Всеки, който е роден в България като мен, трябва да я тачи, защото това е Родина. Не може да я замениш нито с Швейцария, нито с Америка“, казва той в документалния филм, докато обикаля остров Персин, където е бил лагерист през 1985-1986 г.

Сайтът desebg.com поднася съболезнования на семейството на Халил Расим.

Вижте филма на БНТ за него – ТУК. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов