|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отиде си политическият затворник Рамадан Коруджу, противник на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 04 Февруари 2024 13:55

 

alt

 

Политическият затворник от времето на тоталитарния комунистически режим Рамадан Коруджу (Рамадан Рунтов) е починал на 92-годишна възраст в събота, 3 февруари 2024 г., съобщи сайтът Faktor.bg, позовавайки се на информация на сина му Ибрахим Коруджу, който също е политически затворник.

В началото на 70-те години режимът на БКП начело с Тодор Живков провежда насилствено преименуването на помаците в Благоевградския регион без селата Корница, Брезница и Лъжница, в които съпротивата на населението е изключително сила.

За да не бъде интерниран той напуска родното си село Корница и се заселва в село Долно Изворово, Казанлъшко.

Работи като строител в местното ТКЗС. Всички семейства от селото решават да не си сменят имената, но идват милиционери, военни, танкове. Рамадан е от най-непокорните и е арестуван от Държавна сигурност.

Следствието срещу него се води в следствения арест на Главно следствено управление на МВР-ДС на на ул. „Развигор“ в София.

„Няколко пъти през нощта ме изкарваха в някакви тунели, където ме държаха няколко часа. Връзваха ми ръцете отзад, мислех, ще ме карат на разстрел в тунелите. Казваха ми да не се обръщам назад, и така ме държаха няколко часа. После дойде някой и каже, че тази вечер ми се е разминало, друга вечер ще е. Така ме плашеха“, разказва в едно от интервютата си Рамадан Коруджу.

Той е един от активистите на така наречената Корнишка република, която се обявява против комунистическите репресии и настоява да се спазват политическите и религиозните свободи в страната.

Осъден е на 6 години затвор по обвинение в „противодържавна дейност“. В Старозагорския затвор, където е изпратен да излежава присъдата си, съдбата го свързва с други политически затворници, сред които отец Благой Топузлиев, Петър Бояджиев, Алфред Фосколо, Владимир Макаров и др.

В затвора отказва да подпише документи със смененото му име. „Всеки ден идваха в килията да ни четат тия нови имена, но ние не се обаждаме. През декември последва карцер – метър на два килия, заледено. Изкарах там 2 месеца и 8 дни само с по един комат хляб на ден. Имаше момчета, които заспиваха вечер и на сутринта ги извличаха заледени. Аз вечер не спях, по цяла нощ тъпчех на едно място. По едно време понеча да се унеса и усещам, че замръзвам. Почвам пак да тъпча. Взех найлон, с който увивах краката си, преди да обуя гумените галоши. Така се спасих“, разказва политическият затворник. От затвора излиза през 1977 г. Работи като говедар и по строежите.

Двама от синовете му правят неуспешен опит за бягство през Югославия и са задържани, а след тях е арестуван и Рамадан Коруджу. Осъден е на 3 години затвор.

Той се включва в съпротивата срещу „възродителния процес“, започнал през 1984 г. като предава важна информация на групата от бивши политически затворници, установили се във Франция, сред които Алфред Фосколо и Петър Бояджиев. Те от своя страна предават информацията за положението в България на радио „Свободна Европа“.

По-късно през май 1989 г. в разгара на Майските протести на мюсюлманите в НРБ срещу комунистическия режим Коруджу е арестуван от ДС и е насилствено екстрадиран от България в Белград, Югославия, като опасен „вражески елемент“. След екстрадирането му се установява в Истанбул, Турция.

„Мюсюлманите в България, могат само да се гордеят с подобни техни синове. Никога Доган не можа да излъже верният нюх на читавия и почтен Рамадан“, казва за него бившият политически затворник Петър Бояджиев.

Вижте част от един от последните разговори с Рамадан Коруджу, записан от режисьора Евгений Михайлов (проследете лика – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов