|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отиде си пастор Христо Куличев – защитник на християнската вяра от комунистическата диктатура ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Вторник, 11 Юни 2019 19:35

alt
Пастор Христо Куличев напусна този свят днес, 11 юни 2019 г., съобщиха негови близки в социалните мрежи.

Евангелистът, който понесе репресиите на комунистическия режим, но не предаде християнската вяра, си отиде на 88 години.

Той е роден на 16 юли 1930 г. в с. Розово, Пещерско. Родителите му скоро след това се преместват в София. Баща му е духовният пример за християнин и той го въвежда в християнската вяра.

Младият Куличев е свидетел на политическия процес срещу пасторите през 1949 г., организиран от режима на БКП, с който е нанесен удар на духовните водачи на протестантите в България.

Едно от големите изпитания на пастор Куличев е казармата и решението му да се моли открито в нея и да не положи клетва, защото вече е дал обет пред Господ.

Завършва факултета по славянска филология на Софийския университет „Климент Охридски“ през 1952 г. За кратко е учител в Банско, където има протестантска общност, но е уволнен, тъй като му е забранено да проповядва.

Принуден е да започне работа като строител. Не спира духовния си живот въпреки ограниченията, наложени от БКП През 1983 г. става пастор на Първа евангелска църква на Съюза на евангелските съборни църкви в България.

Реакцията на режима не закъснява. ДС го разработва като враг под псевдонима „ГЛИГАН” и започва да го привиква и обработва да се оттегли. Заплашван е, че ще бъде вкаран в затвора, а децата му изключени от университета.

Пастор Христо Куличев остава непреклонен. Арестуван е през 1984 г. и срещу него е образуване следствие. Осъден е на 8 месеца затвор. Изтърпява присъдата си без да се откаже да проповядва.

След това е изселен за срок от 3 години в село Ножарево, Силистренско. Въпреки репресиите и разделянето му от семейството пастор Куличев не се поддава и режимът не успява да го пречупи.

След промените духовникът издава редица книги, проследяващи репресиите на тоталитарното управление на българската компартия срещу християнската църква.

През 2017 г. пастор Христо Куличев участва в поредицата „Отворени досиета” на БНТ, посветена на жертвите на комунистическия режим. Режисьор на документалния филм за него е Павел Веснаков, продуцент на поредицата „Отворени досиета” е Катя Атанасова, а сценарист журналиста Христо Христов.

Вижте документалната лента за него – ТУК (необходима е приставката Adobe Flash Player).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов