|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Господ прибра още един страдалец от концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Неделя, 17 Февруари 2019 13:13

alt
На 15 февруари 2019 г. е починал земеделецът Иван Семков, бивш лагерист от концлагера „Белене”, народен представител от БЗНС „Никола Петков” в СДС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).

Новината съобщи пред desebg.com Калина Йорданова, психотерапевт и съорганизатор на кръглата маса „Лагерът край Ловеч: памет и свидетелства“, проведена през 2016 г. в Ловеч, в която Иван Семков участва като една от жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Иван Семков е роден през 1931 г. в Ловеч. Като привърженик на опозиционния на комунистическия режим БЗНС „Никола Петков” той е въдворен в лагера „Белене”.

Той прекарва 8 години от живота си като лагерист в „Белене” и като политически затворник в комунистическите затвори в Ловеч, Шумен, Плевен, Стара Загора.

Земеделецът е един от основателите на Съюз на демократичните сили в Ловеч след 10 ноември 1989 г.

През март 2016 г. той взе участие в кръглата маса, посветена на концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч, организирана от община Ловеч, Центъра за подпомагане на хора, преживели изтезание – АСЕТ и българския парламент. Това бе и неговата последна публична изява.

Прощаването с Иван Семков е днес в Ловеч. Сайтът desebg.com изказва искрени съболезнования на семейството му.

Той е един от страдалците, преминали най-големия лагер за политически противници на БКП в България, които си отидоха от този свят през последните дни.

На 12 февруари тази година си почина земеделецът Андон Стоев от с. Бозвелийско, Варненска област, престоял 5 години в концлагера Белене”, а преди него, на 6 февруари 2019 г., почина земеделецът Тодор Кавалджиев, прекарал 11 години в комунистическите затвори в Хасково, Пазарджик, Стара Загора и Плевен и два пъти въдворяван в концлагера „Белене”, вицепрезидент (1997-2002) на република България.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов