|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Лъвът от Войнишкия пантеон се завърна ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Неделя, 05 Ноември 2017 12:09

alt
Емблематичният лъв от Пантеона с войнишките паметни плочи, заличен от комунистическия режим в началото на 80-те години на миналия век при изграждането на НДК, се завърна на своето място.

На връх Архангелова задушница в събота (4 ноември 2017 г.), когато се почита паметта на загиналите български войници, връщането на скулптурата на лъва, сложил властно една си от предните лапи върху плоча с карта на Санстефанска България, беше официално отбелязано с тържествена церемония.

 

alt

 

Лъвът е част от Пантеона с паметните плочи на Първи пехотен Софийски (т. нар. Шопски или Железен полк) и Шести пехотен Търновски полк.

 Пантеонът е посветен на загиналите войници в Балканската война (1912), Междусъюзническата (1913) и Първата световна война (1915-1918).

Открит е през 1934 г. от цар Борис III, а мястото му не е избрано случайно – Пантеонът е издигнат между казармените помещения на двата полка, които са не намирали на мястото на днешния НДК.

 

alt

 

Освен лъвът, мемориалът включва три внушителни стени, поставени във формата на буквата П, на които са изписани имената на над 3000 загинали български воини. Пантеонът бързо се превръща в място, където се провеждат военни и държавни церемонии. В началото на 1944 г. при бомбардировките над София от американската авиация две от стените са повредени.

 

alt

 

През 1980 г., по време на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия, войнишкият пантеон е съборен. При демонтажа металните плочи с имената на загиналите войници са пренесени в костницата на софийските гробища, а по-късно са предадени на съхранение на Националния военно-исторически музей. Там до скоро се намираше и скулптурата на лъва.

 

alt

 

На мястото на пантеона комунистическото управление издига паметника „1300 години България” на проф. Валентин Старчев. Издигнат за рекордно къс срок от 8 месеца, за да бъде открит при официалното честване на годишнината през 1981 г. монументът бързо започва да се руши и в началото на ХХI представлява опасна за преминаващите развалина, която загрозява гледката.

 

alt

 

В резултат на общественият натиск и различни обществени дискусии, инициативи и петиции през 2012 г. Столична община започва демонтаж на металната конструкция на паметника, а в края на 2014 г. Столичният общински съвет взима решение за преместването на паметника, а на негова място да бъде възстановен мемориалът на загиналите войници Първи и Шести софийски пехотен полк.

 

alt

 

Демонтажът на паметникът „1300 години България”, който никога не е харесан от софиянци, започва през лятото на 2016 г. Предстои общината да обяви конкурс за възстановяване на целия войнишки пантеон.

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов