|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отиде си лагеристът, нарисувал концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Юни 2017 14:52

alt

Земеделецът и бивш лагерист Крум Хорозов е починал днес (17 юни 2017 г.), съобщи сайтът на БЗНС (bzns.bg).  Той е напуснал този свят на 92 години след боледуване. Последната му публична изява бе по време на годишното поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим в „Белене” през май 2016 г.

Крум Хорозов е роден е през 1925 г. в с. Летница, Ловешко. След отбиването на военната си служба през 1946 г. не получава разрешение да следва в университета като привърженик на БЗНС „Никола Петков”.

 След тригодишни усилия успява да се запише за студент по „Земемерно инженерство”. По това време баща му е обявен за „кулак” и „народен враг”, който отказва да влезе в трудово-кооперативното земеделско стопанство (ТКЗС). За да принудят селяните да се присъединят към местното ТКЗС, през 1951 г. е организиран показен процес срещу 11 земеделски активисти, между които е и Крум Хорозов.

След 7 месеца в следствения арест той е осъден на 20 години затвор като организатор на група, която целяла с „метежи, палежи и грабежи да събори Народната власт”.

Освободен е на 22 май 1962 г., след като прекарва 11 години и 16 дни в различни затвори, като една година (1954–1955) е въдворен на Втори обект в лагера „Белене”.

 

alt

 

През 1990 г. издава албума „Затворът Белене”, в който са публикувани негови рисунки на лагера „Белене”, които той рисува тайно още през 70-те години на ХХ в. Албумът съдържа и описание на бита и ежедневието на лагеристите. Рисунките са особено ценни, тъй като снимки от концлагера не съществуват.

Крум Хорозов е депутат от листата на СДС ( от партия БЗНС „Никола Петков”) в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).

Основателят на сайта desebg.com Христо Христов поднася своите съболезнования на близките му.

Вижте повече за албума на Крум Хорозов - ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов