|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Правителството даде зелена светлина за изграждането на мемориал на лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Януари 2017 14:54

alt

На своето последно заседание преди да бъде сменено от служебен кабинет правителството на Борисов-2 прие решение, с което на практика се дава зелена светлина за изграждането на мемориал в памет на жертвите на комунизма на мястото на бившия концлагер „Белене”.

Това стана, след като днес Министерският съвет взе решение да предостави безвъзмездно на община Белене терена на бившия Втори обект на лагера „Белене” на остров Персин  за изграждане на Парк-мемориал в памет на жертвите на тоталитарния режим.

От своя страна общината може да отдаде за ползване терена на неправителствената фондация „Остров Белене”, основана от граждани на крайдунавския град и местния енорийски свещеник Паоло Кортези, чрез която да се изгради Парк-мемориала.

Имотът, който е от 110 дка с шест полуразрушени сгради, до момента се ползва от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието.

С прехвърлянето на имота ще се легализира бъдещата дейност по изграждането на мемориалния комплекс на мястото на бившия Втори обект, който през последните три години активно се посещава от българи и чужденци.

Решението на Министерския съвет става по доклад на министрите на правосъдието и на регионалното развитие и благоустройство.

Интересът към „Белене”, където от 1990 г. насам веднъж годишно се организира поклонение в памет на жертвите, нарасна значително, след като през 2014 г. отец Паоло Кортези инициира обществен комитет за създаването на мемориал на мястото на бившия комунистически лагер.

В началото на този век там е излят бетонен постамент на бъдещ паметник, инициатива на земеделците, но той остава недовършен и до днес.

Въпросът за възможността за легална дейност по бъдещия мемориал беше поставена от отец Паоло Кортези тази година публично по време на честването през май месец, на което присъства и президентът Росен Плевнелиев, който пое ангажимент да съдейства.

„Много сме радостни от новината. Дълго чакано решение от Министерския съвет, благодарение на което сега ще имаме възможност да реализираме мемориален парк на остров Персин”, заяви пред desebg.com Михаил Маринов, ръководител на фондация „Остров Белене”.

„Предстои ни много работа, която искаме да свършим максимално бързо, защото България има болезнена нужда от подобно място на памет и почит към страдалите и избитите по времето на тоталитарния комунистически режим. Защото не бива да забравяме”, допълни той.

Михаил Маринов изказа благодарност за подкрепата от общинската администрация и кмета на гр. Белене Милен Дулев, както и на правителството за взетото решение.

„Радостни сме и доволни, че в последното си заседание правителството направи този жест, който преди всичко е жест към жертвите на тоталитарната диктатура”, заяви отец Паоло Кортези пред desebg.com, потърсен за коментар.

По думите му фондацията „Остров Белене” ще работи заедно с общината за подобряване на мястото и изграждането на Парк-мемориал, какъвто в България няма досега за разлика от всички други страни от бившия Източен блок, преживели комунистическия режим.

„Чест е на България, че с това решение на правителството едно място се отдава за памет на жертвите. Това е много важно”, заключи католическият свещеник, който заедно със своите последователи от гр. Белене са двигателят на идеята.

Лагерът "Белене" е създаден със секретно решение на правителстовто на БКП начело с Васил Коларов през април 1949 г. и е превърнат в най-големият концлагер за политически противници на комунистическата партия в България (виж повече за лагерите при комунизма - ТУК).

За изграждането на Парк-мемориала фондация „Остров Белене” и отец Паоло Кортези ще разчитат на подкрепата на доброволци и на дарители от България и в чужбина, тъй като 43-то Народно събрание преди месец отхвърли предложението на депутата Найден Зеленогорски (Реформаторски блок) от държавния бюджет за 2017 г. да бъдат отпуснати допълнително 2 млн. лв. на Министерството на културата, които да бъдат предоставени именно за мемориала на остров Персин.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов