|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Близки и приятели изпратиха Георги Саръиванов, който комунизмът не успя да пречупи ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Декември 2016 15:31

alt
Георги Саръиванов, бивш политически затворник, осъден на 23 години на смърт през 1954 г., окован половин година във верига на смъртник, лежал близо 10 години в комунистическите затвори, избягал от режима на БКП със семейството си през 1972 г. във ФРГ и завърнал се в Родината след краха на БКП, беше изпратен от близки и приятели днес.

Той почина на 85-годишна възраст на 22 ноември 2016 г., а днес беше извършено опелото му в църквата „Света София” в столицата.

Специално от Германия пристигнаха двамата му синове, за да отдадат дължимото на баща си в последния му земен път.

„Георги Саръиванов преживя комунизма, който не успя да го пречупи”, заяви пред събралото се множество в краткото си слово Асен Саръиванов, един от синовете му.

 Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователен адрес, в който беше отбелязани човешките достойнства на Георги Саръиванов, една от хилядите жертви на комунистическия режим в България.

Сред уважилите паметта на Георги Саръиванов бяха евродепутатът Андрей Ковачев, пристигнал специално за случая от Брюксел, президентът (1997-2002) Петър Стоянов, председателят на Съюза на репресираните от комунистическия терор доц. Драго Михалев, историкът Момчил Методиев, режисьорът Димитър Коцев-Шошо, бившите депутати от СДС Тошо Пейков и Иван Сотиров и др.

„Няма по свято, по-велико нещо от свободата! Не може да се измисли. То е сладко, хубаво нещо, опиянява те. Не мога да си представя по-хубаво чувство, състояние, от това да кажеш: Аз съм свободен!”, са думите на Георги Саръиванов, които той ни завеща в документалния филм за него, заснет и излъчен по БНТ през 2014 г. в поредицата „Отворени досиета” (режисьор Димитър Коцев-Шошо).

Човекът с веригата на смъртник, който като една от хилядите жертви на комунизма ще ни напомня винаги за цената на нашата свобода днес.

Вижте документалния филм за Георги Саръиванов – ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов