|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отиде си Георги Саръиванов – последният смъртник при комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Сряда, 23 Ноември 2016 21:47

alt

На 22 ноември 2016 г., вторник, на 85-годишна възраст почина Георги Саръиванов, съобщиха негови близки пред desebg.com.

Гого, както го наричаха неговите приятели, беше последният политически затворник, осъден на най-тежкото наказание по време на комунистическият режим, който е окован във верига на смъртник в продължение на повече от половин година, очаквайки изпълнението на присъдата.

Роден в семейството на един от големите индустриалци в България Саръиванов, притежаващ текстилна фабрика в Сливен, Георги е осъден на смърт през 1954 г., когато е едва 23-годишен и отбива военната си служба като трудовак в урановата мина в Бухово по изфабрикувано обвинение за вредителство.

 

alt

 

В последствие смъртната му присъда е заменена с 20 години затвор, от които излежава близо 10 години.

След като излиза на свобода прави четири неуспешни опити да напусне нелегално НРБ, като на петия успява, измъквайки и семейството си. Установява се във ФРГ, а след падането на Берлинската стена се завръща в България.

 

alt

 

Георги Саръиванов е известен още като човекът с веригата. След завръщането в Родината си той посещава Централния затвор, където е бил окован и настоява да му бъде дадена верига, с която през 50-те години са оковавали смъртниците, която и днес стои в дома му.

През 2010 г. по време на първата по рода си инициатива, организирана от българския евродепутат Андрей Ковачев в Европейския парламент под мотото „Изстраданата европейска мечта на България – 1944-1989”, на която беше представена българската съпротива срещу комунизма, Георги Саръиванов показа веригата, с която е бил окован през изумените чуждестранни участници и евродепутати в конференцията.

 

alt

 

През 2014 г. той беше един от двадесет и тримата репресирани, които президентът Росен Плевнелиев награди с орден „За гражданска заслуга” в чест на 25-годишнина от началото на демократичните промени.

Поклонението в памет на Георги Саръиванов ще се състои на 2 декември 2016 г., петък, от 11 часа в столичната църква „Св. София”.

Основателят на сайта desebg.com Христо Христов поднася своите съболезнования на близките му.

 

Вижте документалния филм за Георги Саръиванов от поредицата "Отворени досиета" на БНТ, заснет през 2014 г. - ТУК.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов