|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Махат паметника-призрак при НДК, връщат мемориала на загиналите български воини ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Сряда, 13 Януари 2016 11:50

alt

Паметникът „1300 години България” при НДК в столицата, издигнат при управлението на БКП за честването на годишнината през 1981 г. ще бъде демонтиран окончателно.

Това стана ясно, след като състав на Върховния административен съд отхвърли всички жалби, свързани с решението за премахването му, съобщи Нова телевизия. От години монументът на проф. Валентин Старчев, в основата на който е художествен замисъл в духа на социзкуството, се е превърнал в паметник-призрак, който се разпада и заплашва сигурността на преминаващите край него.

През декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение развалината да бъде премахната и на нейно място да се върнат мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото това място от комунистическия режим през 1977 г.

Решението беше взето след публично обсъждане и допитване до обществеността, както и в резултат на гражданската инициатива за връщане на мемориалните плочи с имената на загиналите български воини, подета от основателя на сайта lostbulgaria.com Пейо Колев.

Решението на  СОС беше атакувано от жалби на автора на монумента проф. Валентин Старчев и общински съветници от БСП – първо в Административен съд – София-град, а след това и във Върховния административен съд. През 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов, който е скулптор, също изрази мнение паметникът-развалина да остане пред НДК.

В крайна сметка на 12 януари върховните съдии отхвърлиха жалбите на, а решението им не подлежи на обжалване.

Това отваря път на общината да започне демонтирането на разпадащия се паметник. Бронзовите пластики от него ще бъдат запазени и преместени – най-вероятно в Музея на София или в Музея на социалистическото изкуство.

Връщането на мемориалните военни плочи пък дава възможност за създаването на по-цялостна концепция за пространството около НДК, тъй като в пряка близост до рушащия се паметник се намира Мемориала за жертвите на комунизма. Преди известно време репресираните поискаха при връщането на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк тяхното възстановяване на да се обвърже с другия мемориал в обща концепция.

В своя оригинален вид мемориалът на Първи и Шести Софийски пехотни полкове представлява три високи стени, образуващи буквата П, а в средата на стените има лъв с картата на Санстефанска България. Част от плочите са запазени.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов