|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП загуби местната власт в Белене и Ловеч: ще се превърнат ли комунистическите лагери в мемориали ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Ноември 2015 17:19

alt
На втория тур на местните избори в неделя (1 ноември 2015 г.) БСП загуби местната власт в Белене и Ловеч, като тази промяна отваря възможността новата общинска администрация да съдейства и подкрепи инициативите за създаване на мемориални места, свързани с престъпленията на тоталитарния комунистически режим в България.

Двете общини, които повече от десетиление са сред „крепостите” на БСП в страната, се свързват с едни от най-важните топоси на комунистическите престъпления у нас – концлагерите „Белене” на остров Персин и „Слънчев бряг” край Ловеч.

В Белене кандидатът за кмет на местна коалиция „Бъдеще за община Белене” Милен Дулев спечели балотажа с 57,19% срещу досегашния кмет и кандидат на БСП Момчил Спасов, който получи 42,81% от гласовете.

От 10 ноември 1989 г. до днес в Белене само веднъж е печелил кандидат различен от този на БСП при проведени оттогава насам 6 местни избори в България (без последните тази година, бел. ред.). Това се случва през 1999 г., когато на местният вот печели кандидатът на СДС.

Жители на Белене припомниха пред desebg.com, че тогава местната организация на БСП е била разцепена от вътрешнопартийни противоречия и освен това мандатът през 1999 г. е спечелен по време на управлението на Обединените демократични сили и кабинета Костов.


Новият кмет подкрепя инициативата за създаване на мемориал на жертвите в „Белене”

Около вече новия кмет Милен Дулев, който работи в застрахователния сектор, са се обединили всички политически сили в център дясно в Белене. След излизане на резултатите снощи в центъра на града се събраха демократично настроени граждани и отпразнуваха изборната победа.

Тя отваря възможност новият кмет да подкрепи инициативата за създаване на мемориал на мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене” на остров Персин край града. През 2014 г. енорийският католически свещеник в Белене Паоло Кортези постави началото на Инициативен комитет за изграждане на такъв мемориал (виж репортаж от последното поклонение през тази година).

 

alt

 

В предизборната програма на новия кмет Милен Дулев фигурира подкрепата за инициативата и именно това дава надежда, че местната власт ще съдейства на гражданската инициатива за изграждането на мемориал, който да се превърне в едно от националните места за памет за престъпленията на комунизма и неговите жертви.

Белене е населеното място в Северна България с най-силно присъствие на католици сред жителите му, което също е важен белег за отношението на местните хора към комунистическото минало и особено към неговите жертви, сред които са и провъзгласените от папа Йоан Павел II за блажени убитите от компартията през 1952 г. католическия епископ Евгений Босилков и свещениците Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.


Битката за община Ловеч

При един от най-оспорваните на втория тур от местните избори  - този в община Ловеч, вотът беше спечелен от кандидата на ГЕРБ Корнелия Маринова с 52% срещу 48% за досегашния кмет и кандидат на БСП Минчо Казанджиев, управлявал три поредни мандата. Разликата между двамата е малко над 700 гласа в полза на Маринова, като тя получи подкрепата и на Реформаторския блок в общината.

 

alt

 

Както и при Белене, и в Ловеч това са едва вторите местни избори от общо 7 избори от 10 ноември 1989 г. насам, които са спечелени от представител, различен от този на БСП. На местния вот през есента 1991 г. е регистрирано единственото досега изключение, когато печели кандидатът на СДС.

Корнелия Маринова е педагог по образование и на парламентарните избори през 2014 г. беше избрана за депутат от ГЕРБ. Преди това беше председател на Общинския съвет на община Ловеч.


Шанс на идеята лагерът „Слънчев бряг” да има мемориал

Тя е един от хората, които не пропуска да вземе участие в годишните поклонения на мястото на кариерата на бившия лагер „Слънчев бряг” край града, организирани от местния СДС.

 

alt

 

Корнелия Маринова е близка на идеята на кариерата да бъде издигнат мемориал, който да напомня за жертвите в комунистическите лагери. Сега там се издига само един кръст и две паметни плочи, поставени от репресираните. Кариерата пък е на път да се превърне в място за незаконно изхвърляне на строителни и битови отпадъци.

От местният СДС твърдят, че от години имат проект за изграждане на мемориал на кариерата, но са възпрепятствани да го реализират от общинската и областната администрация. След загубата на БСП в Ловеч сега се отваря възможност това да се промени.

България е единствената страна от държавите в бившия Източен блок, в която за повече от четвърт век след падането на Берлинската стена и краха на комунизма не е създаден нито един мемориал на място, свързано с масовите комунистически репресии.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов