|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отиде си отец Димитър Амбарев ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 03 Юли 2014 20:35

alt
След кратко боледуване в сряда (2 юли 2014 г.) в София почина известният клирик Димитър Амбарев, един от последните истински антикомунисти и страдалци с активна дейност против режима преди 10 ноември 1989 г.

Той е роден в Пловдив, учи в Семинарията в Черепиш, а после завършва Духовната академия в София. Избира пътя на духовничеството, след като още в младежките си години е подложен на тормоз заради баща си, който е преследван от комунистическия режим след 9 септември 1944 г. и е политически затворник и лагерист.

Димитър Амбарев  е ръкоположен за свещеник през 1972 г. и служи в Преображенския манастир. През 1975 г. прави непредпазливо изказване, което е засечено от комунистическата власт и е арестуван по обвинение, че иска да взриви паметника на Альоша в Пловдив. Осъден е на 5 години затвор, които излежава. Едва през 1984 г. получава съдебна реабилитация.

През 1989 г. е сред учредители на Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности заедно със свещениците Благой Топузлиев, Христофор Събев и др. Същата година по време на майските събития е пълномощник на Независимото дружество за правата на човека с председател Илия Минев и се обявява в защита на правата на мюсюлманите в България.

Отец Амбарев е известен и като свещеник в Града на истината през 1990 година. До пенсионирането си той служи в столичния храм „Св. Петка” – Стара.

През последните години свещеникът страда много в здравословно отношение, но до последния си ден се вълнува и живее с проблемите на Българската православна църква и българското общество.

В едно свое интервю пред в. „Банкер” през 2008 г. отец Амбарев казва:

„Българските политици са продукт на своето време, тоест на комунизма. Те са отгледани в люлката на Георги-Димитровия комсомол и не познават религията, защото са отраснали като атеисти.

Когато беше обявено, че в България се провежда нежна революция, заедно с наставниците си Андрей Луканов и Петър Младенов немалко управници „цъфнаха” пред амвона на „Свети Александър Невски”, за да изпълнят сценарий, писан от друг и според когото вярата в Христос трябва да бъде реабилитирана.

Днешните ни политици са воювали срещу християнските ценности и е печално, че сега църквата е в плен точно на тези псевдовярващи. Никой не може да ме убеди, че те се водят от християнските нравствени принципи. Ако това не беше вярно, нямаше да има толкова много гладни, мизерстващи, ограбени и ощетени хора. Управляващите мислят само за трупането на материални богатства, а за духовното спасение забравят.”

Присъствието на отец Амбарев на честванията, свързани с почитането на жертвите на комунизма, през последните години е неизменно. Последната му публична изява беше на 20 май 2014 г. в с. Пристое, Шуменско, където се чества 25-годишнина от майските мирни протести на българските турци за защита на основните им човешки права през 1989 г.

Опелото на тленните останки на отец Димитър Амбарев ще се извърши на 5 юли 2014 г., събота, от 13 ч. в столичния храм „Света София”. Погребението ще се състои на следващия ден, неделя, в родния му Пловдив.


На desebg.com утре очаквайте: Последното слово на отец Димитър Амбарев.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов