|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
(П)резидент по агентурно минало ги избира за награди ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Медии
Написано от Христо Христов   
Вторник, 17 Ноември 2020 19:24

alt

 

Президентът Румен Радев удостои във вторник (17 ноември 2020 г.) с Почетния знак на държавния глава трима български журналисти, съобщиха от „Дондуков“ 2.

На официална церемония в Гербовата зала в президенството  отличието получиха Даниела Кънева, проф. д-р Лилия Райчева и 95-годишния Милен Гетов, с мотива, че са „дали своя значим принос в българската журналистика, отстоявайки високи художествени и нравствени стандарти навсякъде, където са работили“.

„За мен е чест да връча отличие на едни от най-авторитетните имена в българската журналистика и обществен живот. Техните професионални качества и постижения са безспорни известни на всички. В тази професия нито провалът, нито успехът могат да бъдат скрити. Журналистът работи пред очите на цялото общество“, заяви държавният глава Румен Радев по време на церемонията.

Разбира се, той пропусна да спомене, че и тримата, които награди, са разкрити като сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Журналистката Даниела Кънева (1938), позната допреди няколко години от работата си в БНТ, бе осветена от Комисията по досиетата през 2016 г. при проверката именно на водещите журналисти в Българската национална телевизия като секретен сътрудник „ИСКРА“ на Първо управление на ДС от 1966 г.

Според огласената информация тя е снета от оперативен отчет през 1974 г., а досието ѝ е запазено.

Проф. Лилия Райчева (1950) – член на Съвета за електронни медии (2001-2008) и ръководител на катедра в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1999-2001)  бе осветена от Комисията по досиетата през 2014 г. като секретен сътрудник под псевдонима „САНДРА“ на Първо главно управление на ДС през 1981 г.

Тогава в архивите на ДС бяха открити документи, потвърждаващи нейната принадлежност към ДС въпреки унищоженото ѝ досие, а именно:   разходен документ, отчетен от ръководил я щатен служител, документи от ръководил я щатен служител, съдържащи се в неархивирано в НРС литерно дело с рег. № 8697 "Контингент български граждани в САЩ", том 1; в неархивирано литерно дело с рег. № 12875 "Прогноза" се съдържа "План относно работата на резидентурата в Ню Йорк по ОАП "Прогноза" през 1982 г., в който е записано: "Да продължи използването на СС "САНДРА" за подаване на наводки и изучаване на лица от обекта, срок: постоянен, отг.: Точев".

Райчева е омъжена за Любомир Коларов,  журналист по времето на комунистическия режим, бивш депутат от БСП в 37-то Народно събрание, председател на Комитета по пощи и далекосъобщения в кабинета Виденов (БСП), председател е на Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски“ и настоящ шеф на телевизията на БСП, който също бе разкрит като агент на ДС.

Третият награден Милен Гетов (1925) е известен най-вече като режисьор на няколко филми с шпионска тематика по романите на Богомил Райнов и героят му Авакум Захов по време на тоталитарното управление на БКП.

Гетов бе разкрит от Комисията по досиетата като информатор под псевдонима „ТОДОР“ на Трето секретно управление на ДС за борба срещу контрареволюцията (предшественик на Шесто управление на ДС, б.а.) от 1952 г.

В архивите е запазена собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество от него, както и документи от ръководилия го щатен картони в картотеката на ДС, както и  личното му агентурно дело.

Той бе осветен през 2009 г. при проверката на Комисията по досиетата за принадлежност на тоталитарните служби в печатните медии. Милен Генов е проверен в качеството му на собственик на „Поглед Медия“ – ЕООД, издаваща в. „Поглед“, в чиято редколегия са все агенти на Държавна сигурност.

По закона за досиетата президентът Радев има право да поиска да се извърши предварителна проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби за лицата, които желае да награждава, но отдавна е ясно, че държавният глава, издигнат от БСП, няма морални задръжки към агентите на Държавна сигурност, нито към тоталитарното „соц“ минало.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов