|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент на ДС е организаторът на пошлото шествие с президента Радев пред паметника на Апостола ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Медии
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 20 Февруари 2020 08:46

alt

 

Бизнесменът Васил Василев, организаторът на вчерашното скандално и пошло шествие с президента Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова е агент с дълга кариера в Държавна сигурност, припомня desebg.com.

Василев се представя в общественото пространство като наследник на най-старата семейна фирма в България.

Той е и председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, организатор на вчерашното шествие с Радев и Нинова пред паметника на Апостола по повод 147 години от обесването му, на което Радев, Нинова и самия Василев се забавляваха ухилени, правейки си селфи сесия с лица от сборището.

Онова, което липсва в официалната биография на бизнесмена Василев, върл поклонник на Русия, и премълчано незнайно защо от повечето медии, е фактът, че той дълги години е свързан с Държавна сигурност.

През 2009 г. Васил Василев беше разкрит от Комисията по досиетата като агент на ДС при проверката на лицата, заемали ръководни постове в БНТ в качеството му на завеждащ кореспондентски пункт на телевизията в Париж от 1986 г. до 1991 г.

Според изнесената информация той е вербуван като агент от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), отдел „Чуждестранни журналисти” през 1976 г. под псевдонима „ПАСКАЛ”. Тогава той е млад – 27-годишен и е привлечен като журналист.

Три години по-късно, през 1979 г., Василев е превербуван от Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването), отдел 09 „Арабски страни” като секретен сътрудник под псевдонима „БОБЕВ”.

Агентът е оставил отлични впечатления на ДС, тъй като през 1981 г. той е привлечен като нещатен служител – оперативен работник на обществени начала (ОРОН). За ОРОН в разузнаването се назначават само лица, които са спечелили доверието и са доказали своята преданост.

Като ОРОН, който получава месечна заплата, Василев работи освен за арабския отдел така и за отдел 03 „Западни страни” на ПГУ.

Агентурната му принадлежност е установена на базата на собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получени възнаграждения; разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители; документи от ръководилите го щатни служители; регистрационна бланка; регистрационен дневник; картони в картотеките и лично и работно дело.

Общото между Василев и лидерът на БСП Корнелия Нинова е, че и двамата са приватизатори. Той – на хладилния завод „Мраз” в София, тя – на  външнотърговската организация „Техноимпекс”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов