|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент „МАКСИМ” на Шесто управление на ДС оглави програма „Хоризонт” ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Медии
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 16 Септември 2019 19:42

alt

Най-популярната програма на БНР – „Хоризонт” бе оглавена днес (16 септември 2019 г.) от агент „МАКСИМ” на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия.

При изслушването на генералния директор на БНР Светослав Костов (назначен през юни 2019 г.) от Съвета за електронни медии Костов съобщи, че до избора на титуляр за изпълняващ длъжността директор на „Хоризонт” е назначил Мартин Минков, досегашен програмен директор на радиото.

Справка на страницата на Комисията по досиетата показва, че 63-годишният Минков е разкрит като агент на Шесто управление на ДС от 1987 г. под псевдонима „МАКСИМ”.

Той е осветен за първи път при проверката на БНР през 2008 г. в качеството си на служител в БНР, заемал редица ръководни постове: главен редактор от 01.01.1988 г. до 31.01.1995 г.; зам. генерален директор от 25.08.1997 г. до 15.02.1998 г.; завеждащ кореспондентски пункт от 16.02.1998 г. до 30.11.2000 г.; завеждащ кореспондентски пункт от 01.10.2002 г.

При последваща проверка по закона за досиетата на БНР Минков е оповестен и в качеството си на директор регионално поделение от 01.04.2012 г. до 30.06.2016 г. и на програмен директор на радиото от 01.07.2016 г.

Според изнесената информация досието му е унищожено при тайното прочистване на делата на агентите от БКП в началото на прехода през 1990 г.

От запазените картони в картотеката на ДС е видно, че към момента на вербуването му от идеологическото управление на Държавна сигурност Минков е бил член на БКП и е бил зам.-главен редактор в Българското радио.

Вербуван е на „идейна основа” и е използван по линия на средствата за масова информация.

 

alt

alt

 

След промените Мартин Минков е известен като дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие. В мандата на предишния генерален директор Александър Велев е назначен (2016) за програмен директор на радиото.

В приетия в средата на 90-те години на миналия век Закон за радио и телевизия дълго време съществуваше лустрационен, който не позволяваше сътрудници на Държавна сигурност да заемат постове в управителни тела на Българската национална телевизия, Българското национално радио и Съвета за електронни медии.

Този текст обаче беше атакуван от депутати от БСП и ДПС като противоконституционен и Конституционният съд го отмени през 2013 г., като по този начин премахна единствената подобна лустрационна бариера в българското законодателство.

Това отвари възможност за безпроблемно назначаване на сътрудници на тоталитарните служби на ръководни постове в държавните медии.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов