|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП награди агент на Шесто управление на ДС, използван по интелигенцията ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Медии
Написано от Христо Христов   
Вторник, 31 Юли 2018 10:05

alt
Изпълнителното бюро на БСП отличи с наградата на социалистическата партия за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков – Майстора” за 2018 г. Христо Георгиев – журналист, поет и издател.

Информацията бе разпространена от в. „Дума”, а наградата му е връчена на проведения в събота национален събор на БСП на връх Бузлуджа.

Лявото издание обаче е спестило факта, че Христо Георгиев е разкрит като агент на Държавна сигурност.

Неговата принадлежност беше огласена от Комисията по досиетата през януари 2018 г. при проверката на ръководните кадри във вестник „Български писател”. Той е проверен в качеството си на член на Редакционния съвет в периода 1994-1996 г.

Според оповестените от Комисията данни Христо Георгиев Стоичков е вербуван като агент от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1982 г. под псевдонима „ВОЙВОДОВ”.

Използван е от отдел 01 на Шесто управление, отговарящ за следеното на творческата интелигенция.

Досието на Христо Георгиев е унищожено при тайното прочистване на архивите на ДС в края на тоталитарното управление на БКП през февруари 1990 г.

От запазените картони с неговото име в картотеката на ДС се разбира, че към момента на вербуването му за агент е воден като писател, работещ във вестник „Народна армия”.

Не е членувал в БКП, но е вербуван на идейно-политическа основа и е използван по линия на интелигенцията.

 

alt

alt

 

В съобщението за наградата на Христо Георгиев в сайта на „Дума” е посочено, че тя се присъжда за неговата цялостна журналистическа, публицистична и издателска дейност и за авторската му рубрика "Черно на бяло" във партийния официоз. Както и за издадената от него книга на Мерсия Макдермот „Ален мак самотен. Биография на Димитър Благоев".

Христо Георгиев Стоичков е роден през 1951 г. в гр. Кресна, Благоевградско. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е като учител, както и в металургичния комбинат „Кремиковци” и Окръжния съвет за култура в Благоевград. От 1980 до 1991 г. е редактор и журналист в културния отдел на в. „Народна армия”.

В периода 1994-2000 г. работи в Съюза на българските писатели, където е председател на Творческия фонд, главен редактор на издателство „Български писател” и управител на фирмата за книгоиздаване и книгоразпространение на Съюза на българските писатели „Парнас – 96”.

През 2000 г. основава Издателска къща „Синева”, чийто собственик и управител е. Автор е на няколко стихотворни и белетристични книги. Христо Георгиев е автор и в левия сайт pogled.info.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов