|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Телевизионният журналист Веселин Дремджиев е с принадлежност към Шесто управление на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Медии
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Юни 2013 12:54

alt
Телевизионният водещ Веселин Дремджиев е с агентурна принадлежност към Шесто управление на бившата Държавна сигурност.

Това установи комисията по досиетата при проверка за принадлежност към комунистическите тайни служби на водещите журналисти в телевизия „България Он Ер” (решение №.2-183 от 29 май 2013 г.). От проверените 10 журналисти, попадащи в категориите на лицата, подлежащи на задължителна проверка според закона за досиетата, е установено само агентурното минало на водещия журналист.

Той е разкрит като агент „БОГДАН” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г. агентурната му дейност е свързана с отдел 02 на Шесто, който отговаря за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност сред младежта и спорта, българските и чуждестранните студенти, аспиранти, специализанти и преподаватели и по-специално за отделение 02, натоварено с „вражеските” прояви сред младежта в страната и международния младежки и спортен обмен.

 Според публикуваната от комисията по досиетата информация личното и работното дело на агента са унищожени с протокол през януари 1990 г. Неговото име обаче е запазено в картотеката на ДС и в регистрационния дневник на Шесто управление.

Веселин Дремджиев (1958) е обявен в качеството му на директор на „Новини” на телевизия „България Он Ер”. Той е и водещ на предаването „Денят Он Ер”. Неговото име беше обявено за първи път през 2009 г., когато комисията по досиетата оповести дълъг списък със сътрудниците на комунистическите тайни служби в частните електронните медии. Дремджиев тогава беше новини и актуални предавания в „ТВ СЕДЕМ” ЕАД и Водещ новини в същата телевизия.

Потърсен за коментар от desebg.com Веселин Дремджиев посочи, че коментирал при първото огласяване на името му от комисията през 2009 г. „Тогава направих коментар в ефира на ТВ7 и го повторих пред в. „Дневник”. Нямам какво да прибавя”, обясни той.

Сайтът desebg.com публикува коментара му, направен пред в. „Дневник” преди 4 години:

„Не съм изненадан, че съм в регистрите, защото и сега, и по времето на комунизма мои най-близки роднини са емигранти в Италия, Белгия и в Щатите. Дядо ми е бил царски офицер и при всяко искане за пътуване зад граница, както и при връщането ми бях привикван на разговор в милицията. Няма нито ред, писан от мен.

Схемата, при която за сътрудници се обявяват хора, за които е открито само едно картонче, е смешна и глупава. Странно е в един кюп да се вкарват и палачите, и жертвите.”

Журналистическата кариера на Дремджиев започва във вестник „Народна младеж”. , Освен в телевизиите „България Он Ер” и ТВ7 той е работил  като новинар в късните новини и в „По света и у нас” по Канал 1 през 90-те години, а след това става част от екипа на Ефир 2 на БНТ. Дремджиев е и едно от лицата на „Всяка неделя”. Работил е и в несъществуващото вече радио „Франс Интернасионал”.

Телевизията „България Он Ер”, в която Дремджиев е актуален директор на новинарския екип и един от водещите на предаването „Денят Он Ер”, е основата през септември 2011 г. Тя е собственост е варненската групировка ТИМ чрез авиационната компания „България Ер” (притежание на „Химимпорт” АД) и на варненският кабелен оператор „М-САТ Кейбъл” чрез „Холдинг Варна”. Самият Дремджиев е роден във Варна.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов