|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът подмина предложение за частнична лустрация ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Септември 2012 09:39

Народното събрание отхвърли с решение от вчера (5 септември 2012 г.) законопроекта за въвеждането на временна частична лустрация с вносител депутата от СДС Лъчезар Тошев и група народни представители от Синята коалиция.

От общо 97 гласували „за” приемането му са 12 депутати, „против” – 18, въздържали се – 67.

В управляващата партия ГЕРБ 65 депутати са гласували „въздържал се” и по двама „за” и „против”. В БСП присъстващите 15 народни представители са дали вот „против”. ДПС – един „за” и двама „въздържал се”. Синята коалиция – 3 „за”.

Най-голяма подкрепа на законпроекта са дали независимите депутати като 6 от 7-те присъстващи са гласували „за”, а един „против”. Депутати от партия „Атака” не са били в пленарната зала по време на вота.

Прави впечатление отсъствието на по-голямата част от депутатите от Синята коалиция. От общо 14 народни представители само трима са били в залата по време на гласуването, което не може да бъде прието за сериозно отношение, когато се обсъжда законопроект на групата и още повече, когато става въпрос за проблем като лустрацията.

.

Законопроектът беше внесен в парламента през май тази година. Той предвижда въвеждането на частнична лустрация за сътрудници на комунистическите тайни служби за срок от 10 години на лица, заемащи ръководни постове на следните позиции:

 

  • държавната и общинската администрация;
  • Висшия съдебен съвет;
  • Министерство на отбраната;
  • Министерството на вътрешните работи,
  • съвременните служби за разузнаване и сигурност;
  • Българската народна банка;
  • институцията на Омбудсмана;
  • ръководните органи на Националната Електрическа Компания ЕАД;
  • ръководните органи на  Българския Енергиен Холдинг ЕАД;
  • дружествата с преобладаващо държавно участие.

 

Според вносителите от Синята коалиция лустрационните закони не заплашват основните човешки права и не са акт на реванш или налагане на справедливост нито са наказание по презумпция за вина.

В мотивите си те са посочели, че целта на лустрационните закони е да гарантират успешното провеждане на държавната политика в процеса на демократизация и ефективно прилагане на преориентирането на българската политика към ЕС и НАТО.

Това е особено необходимо за преодоляването на пълната енергийна зависимост на България от Русия, следствие на действията на предишни управления.

Законопроектът не предвижда лустрация за лица на изборна длъжност като министри, депутати, кметове, тъй като според вносителите са подобно искане следва да се промени Конституцията.

Законопроектът не предвижда лустрация и на бивши ръководни членове на БКП и нейния номенклатурен апарат.

През последните години в България бяха направени няколко неуспешни опити за прокарване на частична лустрация. Последният беше миналата година с поправки в Закона за дипломатическата служба, а преди това през есента на 2009 г. в правилника на Народното събрание. И в двата случая се ограничаваше заемането на ръководни постове в дипломацията и парламента, и в двата случая Конституционният съд обяви промените като противоречащи на Конституцията.

Преди това опитите за въвеждането на лустрация също са неуспешни.

 

Коментари 

 
+1 #7 svetlan 2012-09-16 18:25
И все пак,има ли декомунизация в България????

Изглежда няма.Комунистческата пропаганда е взела връх в медиите и властта. Паметниците на носителите(внос ителите) на престъпния комунистическия режим са си все на същото място и са най-високи и внушителни,разм ахвайкио шмайзери над обезумелия народ.
И скоро никой няма да ги събори....
 
 
0 #6 svetlan 2012-09-11 23:12
"...не съм открил до момента този документ."-Христо Христов.


Извод-щом като такъв активен журналист-публицист-писател като Г-н Христов не може да намери документа на Съветското правителство от 5-ти септ. 1944г,.за обявяване на война срещу България,значи за никаква декомунизация в сегашна България не може да се говори.
Комунизирането на нашата страна започва именно на оснваанието на този документ. Може ли да се говори за даден исторически период в развитието на една страна,а да няма документи за началото на този период. Беше приет Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен,но кой е дал властта на комунистите в България,не се казва. И чрез кой юридически акт.
Второ,работят няколко дузини български историци по този период,издават книги,правят филми,вземат стотици интервюта. Свидетелствуват безброй жертви на комунистическия терор.А Нотата никой не публикува.
Трето,говори президента на Република България за пленуми на БКП,на които се предлагало присъединяванет о на България към Съветския Съюзь. Но не казва защо се стига до това и коя е първопричината.
Четвърто,има Комиися по досиетата на ДС,която работи много години и геройски отваря досиета на агенти и вербовчици,но тази комисия също не се интересува от Нотата на Съветското правителство.
Има много сайтове,които нищят Българо-Съветските отношения преди ВСВойна и след нея.Там също никой не публикува Нотата.
Сайта на Г-н Христов е също на много високо ниво,обхваща всички направлния на комунистическия режим и съветската окупация на България,но и той не може да намери Нотата.
Комунистическат а преса също не публикува тази Нота.


И къде е тази декомунизация в Република България?
По отношение на Германо-Съветската война всичко е ясно,всеки интересуващ се ,задължително е чел Меморандума на Германското правителство за обявяване на война срещу Съветския Съюз,както всеки е запознат с Акта за Капитулация на Германия.

Какво ще кажат един ден "младите поколения"-за каква декомунизация са говорили нашите предци,след като никой не може да намери основния документ за комунизация на нашата страна? Следва неизбежо поредния извод,че Българската държава в момента си е комунистическа.
Ако действително има искрени хора,които желаят и работят отговорно за декомунизьииран е на държавата и народа,те биха потърсили помощ в посолството на Руската Федерация в България,с молба ,сегашните руски власти да предоставят копие на тази Нота на Съветското правителство. Нали никой няма да допусне,че в Дъражвните архиви на Русия никой не може да намери тази Нота.
 
 
+3 #5 Христо Христов 2012-09-06 23:42
Не съм забравил обещанието си, но не съм открил до момента този документ.

Със сигурност обаче предстои да го направя и тогава ще го публикувам.
 
 
0 #4 svetlan 2012-09-06 16:59
Uважаеми Г-н Христов,преди няколко месеца обещахте да публикувате Нотата на Съветското правителство за обявяване на война срещу Царство България. Казахте,че имате намерение да сторите това към датата на това сбитие-5 септ. Не забелязвам това,или съм пропуснал съответната публикация. Моля за уточнение.Благодаря Ви.
 
 
+6 #3 Христо Христов 2012-09-06 12:17
Г-н Антикомунист,

Не мога да приема упрека ви, че „все сините ви пречат” по простата причина, че те не са основна тема на публикациите в сайта. В случая ми направи впечатление, че при гласуването на собствения си законпроект депутатите от Синята коалиция не са присъствали в зала.

Отбелязването на този факт не е необективно или тенденциозно.

Ако се опитате да вникнете в някои от ключовите решения на комисията по досиетата за принадлежност към ДС по институции ще трябва да приемете, че по време на пълното парламентарно мнозинство на ОДС в периода 1997-2001 г. твърдението, че то се е противопоставил о или е ограничило влиянието на ДС в държавното управление, е мит и илюзия.

Горчивата истина е друга: Правителството с премиер Иван Костов е на първо място от всички кабинети след 10 ноември 1989 г. по назначения на агенти на ДС в митниците - desebg.com/.../112--60-

Същото правителство е на трето място след това на Станишев и Сакскобургготск и по брой на назначени агенти в българската дипломация - desebg.com/.../...

Същото е положението в МВР, МО и специалните служби.

Не друга политическа сила, а именно СДС обеща да се справи с комунистическот о минало и зависимости. Това не беше направено и политическата отговорност за това неизпълнено обещание е тяхна.

За съжаление политиката на т. нар. десни в България е следната: когато са на власт не приемат необходимите закони, свързани с тоталитарното комунистическо минало, а правят това, когато са в опозиция. Според мен по чисто политически и конюнктурни причини. Това го доказва практиката.

Проблемът с лустрацията е типичен пример. Обикновено лидерите на СДС се оправдават за това с Конституционния съд, но истината е друга – СДС, премиерът Иван Костов и президентът Петър Стоянов не подкрепиха внесения от техните партньори от Народен съюз цялостен законопроект за лустрацията през 1998 г. - desebg.com/.../...

Няма да отварям дума за нерешения проблем с давността за комунистическит е престъпления, за непотърсените държавни средства от задграничните фирми, за липса на държавна политика като случая с убийството на писателя Георги Марков или връщането на присвоените български архиви от Червената армия по време на окупацията на България септември 1944 г. - декември 1947 г.

Да не говорим за неефективния закон за досиетата от 1997 г., с който на практика СДС сложиха чадър на т. нар. реактивирани агенти на ДС, преминали в съвременните специални служби. За неизпълнението на закона в частта за прехвърлянето на архивите на ДС в Държавния архивен фонд.

От тази гледна точка мисля, че политиците в СДС разочароваха и не изпълниха политическите си обещания, дадени пред гласоподаватели те по проблемите, свързани с комунистическот о минало и наследство.

Очевидно не сте следил по-внимателно публикациите в сайта, за да се убедите, че сред тях има и критични към ГЕРБ - desebg.com/.../...
desebg.com/.../240--22-12

В нито една информация в рубриката „Решения”, където отразявам докладите на комисията по досиета, не съм си позволил да прикривам или да не отбележа публични или държавни фигури, номинирани от ГЕРБ, свързани с ДС.

Не коментирам или критикувам политиката на управляващите по отношение на икономиката или на някой друг сектор, тъй като, ако не сте обърнал внимание, сайтът е специализиран – на него се отразяват проблеми свързани със комунистическот о минало и Държавна сигурност. И разбира се процесите с достъпа до обществена информация, тема, по която има също критични публикации – desebg.com/.../...

Надявам се, че с този отговор съм направил необходимите разяснения, които да ви убедят, че проблемите, които отразявам, са поднесени обективно и професионално.
 
 
+1 #2 svetlan 2012-09-06 10:52
Г-н Антикомунист,ка кво е това "сините".Това не е политическо понятие,няма такава партия и коалиция и няма и не може да има такава политическа платформа. Политическия живот има своя терминология и съвсем нес е занимава с цветвоете от спектъра на светлината. Комунистическат а сган измисли тези червени и сини,за да няма комунисти и антикомунисти. От което да няма антикомунистиче ска борба. И прстоватите хора ,заедно с гамените задружно припяват синьо,синьи и пак синьо. Ако Вие сте истински антикомунист,тъ рсете антикомунистиче ски способи на борба и позиции.
А Герб и ББ са също креатури на комунистите,точ но затова се прави едно изкуствено противопоставян е между ГЕРБ и комунистите.
За голямо съжаление,антик омунизма беше удушен от СДС ,точно чрез 'синия' цвят. Пчоти всички от ръководството на СДС се оказаха поставени от сганта лица-президентите,ми нистър-председателите и др.
 
 
-2 #1 Антикомунист 2012-09-06 10:36
Моите уважения, г-н Христов, но защо все Сините Ви пречат?
ГЕРБ пропуснаха поредната възможност да докажат, че са нормална партия. Вчера беше поредна им издънка, а Вие упреквате 14 сини депутата, от които нищо не зависеше!

Защо никога не критикувате Бойко Борисов задето хвали Тодор Живков как бил велик политик, как е строил България, как самият той се е учил от него... ? Защо не критикувате откровено социалистическа та политика на ГЕРБ в икономиката и свръх регулациите, фалитите на малките фирми, изгубените стотици хиляди работни места. Ами какво да кажем за приятелствата на премиера с разни олигарси и пионки на Путин, и съответното лобиране. :eek:

Защо не си спомните, че ОДС гласува закон за администрацията , включващ лустрационни разпоредби за високите постове в управлението и администрацията , който Конституционния съд в последствие отмени.
Гласуваха и закон за досиетата, комисията започна да ги отваря, но първото, което направиха Доган и Сакскобургготск и когато дойдоха на власт бе да закрият комисията.
ОДС приеха и закон, който обяви комунизма в България за престъпен режим.

А и какво щяха да променят вчера 14 депутата от СК, даже и да бяха гласували? Нищо...


Поздрави!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов