|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Лустрационната вълна от Румъния и Македония стигна до българския парламент ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 14 Май 2012 18:40

Законопроект, който цели въвеждането на лустрация на сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия в държавната и общинска администрация и в някои ключови сектори, внесоха в Народното събрание депутати от Синята коалиция, научи desebg.com.

Така след приемането на Закона за лустрацията през февруари 2012 г. в Румъния и обсъжданията за приемането на такова законодателство в Македония лустрационната вълна стигна и до българския парламент.

Според законопроекта, чието пълно заглавие е Закон за временно въвеждане на ограничения за заемане на ръководни длъжности, за срок от 10 години лицата, сътрудници на ДС и разузнавателните служби на БНА, не могат да заемат ръководни постове на следните позиции:

.

 

 

  • В държавната и общинската администрация;
  • Висшия съдебен съвет;
  • Министерство на отбраната;
  • Министерството на вътрешните работи,
  • Съвременните служби за разузнаване и сигурност;
  • Българската народна банка;
  • Институцията на Омбудсмана;
  • ръководните органи на Националната Електрическа Компания ЕАД;
  • ръководните органи на  Българския Енергиен Холдинг ЕАД;
  • дружествата с преобладаващо държавно участие.

 

Според вносителите от Синята коалиция лустрационните закони не заплашват основните човешки права и не са акт на реванш или налагане на справедливост нито са наказание по презумпция за вина.

В мотивите си те са посочели, че лелта на лустрационните закони е да гарантират успешното провеждане на държавната политика в процеса на демократизация и ефективно прилагане на преориентирането на българската политика към ЕС и НАТО.

Това е особено необходимо за преодоляването на пълната енергийна зависимост на България от Русия, следствие на действията на предишни управления.

„Желаем да започнем дебат за приемането на лустрация в парламента в година, когато няма избори. Законопроектът, който предлагаме, не засяга изборните длъжности от законодателната и изпълнителната власт”, заяви пред desebg.com Лъчезар Тошев, депутат от СДС и един от вносителите на проекта. Не са засегнати и лицата, заемали ръководни постове в БКП и ДКМС или са били на платени партийни длъжности при комунизма.

Депутатът поясни, че за приемането на закон за цялостна лустрация, която да обхваща и изборните длъжности, изисква промяна в Конституцията, проект, който Синята коалиция ще внесе в Народното събрание в близко време.

Тошев посочи, че приемането на по-цялостен закон за лустрацията не е анахронизъм. Събитията в съседните Румъния и Македония са допълнителен мотив за приемането на такова законодателство.

Депутатът от СДС припомни, че единственият цялостен лустрационен закон в България е приет през 1992 г. под името Закон за временно въвеждане на някои допълнителни изисквания към членовете на ръководствата на научните организации и Висшата атестационна комисия. С него е органичен достъпът на номенклатурни кадри на БКП, както и на сътрудници на Държавна сигурност до състава на академичните, факултетните, научните съвети, както и до ръководствата на ВУЗ и ВАК. Законът е отменен от БСП през 1995 г. при управлението на кабинета Виденов (БСП).

В новия законопроект е предвидена съдебен контрол на административните актове, издадени при лустрация. „При всички лустрационни закони прилагани в европейските държави, се въвежда принцип на преценяване на всеки случай индивидуално, от независим орган избиран от парламента с голямо мнозинство. Този модел е запазен и в настоящия законопроект”, посочват в мотивите вносителите.

От СДС законопроектът е подписан от лидера на съюза Мартин Димитров, както и от депутатите Лъчезар Тошев, Ваньо Шарков, Цветан Костов, Кирчо Димитров, а от ДСБ от Иван Иванов и Екатерина Михайлова.

През последните години в България бяха направени няколко неуспешни опити за прокарване на частична лустрация. Последният беше миналата година с поправки в Закона за дипломатическата служба, а преди това през есента на 2009 г. в правилника на Народното събрание. И в двата случая се ограничаваше заемането на ръководни постове в дипломацията и парламента, и в двата случая Конституционният съд обяви промените като противоречащи на Конституцията.

 

Повече за лустрацията по време на прехода прочетете - тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов