|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Лустрационната вълна от Румъния и Македония стигна до българския парламент ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 14 Май 2012 18:40

Законопроект, който цели въвеждането на лустрация на сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия в държавната и общинска администрация и в някои ключови сектори, внесоха в Народното събрание депутати от Синята коалиция, научи desebg.com.

Така след приемането на Закона за лустрацията през февруари 2012 г. в Румъния и обсъжданията за приемането на такова законодателство в Македония лустрационната вълна стигна и до българския парламент.

Според законопроекта, чието пълно заглавие е Закон за временно въвеждане на ограничения за заемане на ръководни длъжности, за срок от 10 години лицата, сътрудници на ДС и разузнавателните служби на БНА, не могат да заемат ръководни постове на следните позиции:

.

 

 

  • В държавната и общинската администрация;
  • Висшия съдебен съвет;
  • Министерство на отбраната;
  • Министерството на вътрешните работи,
  • Съвременните служби за разузнаване и сигурност;
  • Българската народна банка;
  • Институцията на Омбудсмана;
  • ръководните органи на Националната Електрическа Компания ЕАД;
  • ръководните органи на  Българския Енергиен Холдинг ЕАД;
  • дружествата с преобладаващо държавно участие.

 

Според вносителите от Синята коалиция лустрационните закони не заплашват основните човешки права и не са акт на реванш или налагане на справедливост нито са наказание по презумпция за вина.

В мотивите си те са посочели, че лелта на лустрационните закони е да гарантират успешното провеждане на държавната политика в процеса на демократизация и ефективно прилагане на преориентирането на българската политика към ЕС и НАТО.

Това е особено необходимо за преодоляването на пълната енергийна зависимост на България от Русия, следствие на действията на предишни управления.

„Желаем да започнем дебат за приемането на лустрация в парламента в година, когато няма избори. Законопроектът, който предлагаме, не засяга изборните длъжности от законодателната и изпълнителната власт”, заяви пред desebg.com Лъчезар Тошев, депутат от СДС и един от вносителите на проекта. Не са засегнати и лицата, заемали ръководни постове в БКП и ДКМС или са били на платени партийни длъжности при комунизма.

Депутатът поясни, че за приемането на закон за цялостна лустрация, която да обхваща и изборните длъжности, изисква промяна в Конституцията, проект, който Синята коалиция ще внесе в Народното събрание в близко време.

Тошев посочи, че приемането на по-цялостен закон за лустрацията не е анахронизъм. Събитията в съседните Румъния и Македония са допълнителен мотив за приемането на такова законодателство.

Депутатът от СДС припомни, че единственият цялостен лустрационен закон в България е приет през 1992 г. под името Закон за временно въвеждане на някои допълнителни изисквания към членовете на ръководствата на научните организации и Висшата атестационна комисия. С него е органичен достъпът на номенклатурни кадри на БКП, както и на сътрудници на Държавна сигурност до състава на академичните, факултетните, научните съвети, както и до ръководствата на ВУЗ и ВАК. Законът е отменен от БСП през 1995 г. при управлението на кабинета Виденов (БСП).

В новия законопроект е предвидена съдебен контрол на административните актове, издадени при лустрация. „При всички лустрационни закони прилагани в европейските държави, се въвежда принцип на преценяване на всеки случай индивидуално, от независим орган избиран от парламента с голямо мнозинство. Този модел е запазен и в настоящия законопроект”, посочват в мотивите вносителите.

От СДС законопроектът е подписан от лидера на съюза Мартин Димитров, както и от депутатите Лъчезар Тошев, Ваньо Шарков, Цветан Костов, Кирчо Димитров, а от ДСБ от Иван Иванов и Екатерина Михайлова.

През последните години в България бяха направени няколко неуспешни опити за прокарване на частична лустрация. Последният беше миналата година с поправки в Закона за дипломатическата служба, а преди това през есента на 2009 г. в правилника на Народното събрание. И в двата случая се ограничаваше заемането на ръководни постове в дипломацията и парламента, и в двата случая Конституционният съд обяви промените като противоречащи на Конституцията.

 

Повече за лустрацията по време на прехода прочетете - тук.

 

Коментари 

 
+2 #8 svetlan 2012-05-17 04:56
Да,прав си Любо,но разликата е никаква,и двмата служат нба една идея,да се парират всякакви антикомунистиче ски действия. Затова и двмата се изясняват за всякакви-сини,десни,тесн и,но само не антикомунисти. Двете крила са нарочно разединени,за да намалява броя на антикомунистите и един ден въобще да ги няма. Всичко е перфектно измислено от КС(комунистичес ката сган)
 
 
0 #7 luba6a2011 2012-05-15 16:25
Светлане,да не би да 'намекваш', че ванчото костофф е 'вносителят'?доколкото подразбрах, е мартинчоо от СДС
 
 
+1 #6 svetlan 2012-05-15 15:31
И съвсем не са проблем този ограничен брой бивши сътрудници на ДС. Комунистите,ком унистическата сган е проблем за страната и народа,че и държават и хората са в нейни ръце,нейна собственост,дор и по-силно са държани от по времето на самата комунистическа диктаура. Тогава поне се мислеше и с еразчиташе един ден комоноидидите да паднат от власт. Сега не съществува дори теоритическа възможност,всич ко е бетонирано,мърд ане няма.
 
 
0 #5 svetlan 2012-05-15 15:26
Какво се забелязва с просто око. Налице е "вносител" на законопроект за ограничения на сътрудници на ДС. От когоооооооооооо ,моля,моля-я-я-я??? От "човек",който е бил министър-председател и е разполагал с всички възможности за разкриване на архивите на ДС и персонално за служителите и агентите ДС. И не е направил НИЩО,нищичко! по този въпрос. Тогава,когато не е трябвало да пита никого,ако е истински антикомунист. Една мръсотия на комунистическат а сган не е ракрил пред народа, а сега се загрижил за "чистотата" на някои държавни инститиции от сътрудници на ДС,( но не на кадрови служители,майко мила. И има все още хора,които му вярват.Ами да му вярват...
 
 
+2 #4 svetlan 2012-05-15 14:59
В едно не права госпожата,за декомунизацията . Нито пълна,нито частична ев ъзможна. Всичко е направено така хитро и подло,всички антикомунисти са излъгани чрез поставен ,нереални антикомунистиче ски формирования и нереални антикомунисти. Никогас у нас на власт няма да дойдат антикомунисти,п росто такъв вариант е невъзможен. пък и повечето са се адаптирали към "новите условия". И дори да има такива,те са индивидуалисти, честолюбиви,мис лят ,че само те са такив,ане се организиратъ в сила,няма политическа ,антикомунистич е ска партия. Абе,нищо няма да стане.
 
 
0 #3 svetlan 2012-05-15 14:54
Права е Г-жа Николова,всичко каквото е трявбало да бъде свършено,то е свършено. При това,този закон е свързан само з асътрудници на ДС. А за кадровите служители не се отнася. Те могат да рабтят навсякъде . А някой незнаителен сътрудник,после дна дупка на флкейтата бива лустриран. Ами пак комунистически номера. И вибте какви "ограничения" ще имат сътрудниците-те не могат да работя в няколко институции,но могат да са президенти и министър-председатели,за тези постове няма ограничния.Ами пак мъгла,без мъгла в комунистическа България не може да се живее.
 
 
+3 #2 nikolova 2012-05-15 11:14
Закъснял е този закон.Злото е сторено.За 22г другарите си направиха прехода и трансформираха политическата си власт в икономическа.А тази закъсняла лустрация какво ще промени? Та нали за това отлагаха толкова време- поколенията по върховете почти се смениха.Сега техните чистички деца и послушници ще заемат ръководните постове. Пък и това е половинчата мярка. Изходът е пълна декомунизация.
 
 
+1 #1 Kuranov 2012-05-15 10:21
Кога ще се гласува този закон?
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов