|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Касим Дал призова за лустрация на ръководството на ДПС ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Април 2011 22:33

 Изключеният през януари тази година от Движението за права и свободи бивши зам.-председател на партията и един от основателите й Касим Дал призова за лустрация на нейното ръководство.

Това той направи по време на среща със свои симпатизанти в Търговище. От този избирателен район той беше избран мажоритарно за депутат от движението.

През януари 2011 г. Касим Дал призова за оставката на несменяемия лидер на ДПС Ахмед Доган, когато обвини за връзките му с Държавна сигурност в миналото и в капсулиране на партията през последните години. В резултат на обвиненията последва неговото изключване от централното ръководство на ДПС и от партията.

Дал обаче се зарече да работи за промяна в партията отдолу нагоре. В края на миналия месец в столицата той се срещна със свои поддръжници, които формираха група в негова подкрепа във Фейсбук.

 

По думите му близо 50 процента от парламентарната група и ръководството на ДПС са бивши агенти на Държавна сигурност. „Аз лично съм за лустрация, но законът не е такъв. Тези хора трябва да си отидат”, подчерта Дал пред БНР. Той добави, че най-важното е, че за първи път в затворена партия като ДПС е тръгнал дебат, и то отдолу нагоре. .

 

„Бях твърде наивен с искането на оставката на председателя на партията", каза още Дал. Според него не само ДПС, но и цялата политическа система в България трябва да се промени. По думите му ДПС не може да продължава със сегашното ръководство и според него трябва да се даде път на младите и необременените кадри.

По време на прехода ДПС не е подкрепяло проектите на СДС през 1992 г. и през 1997 г. за лустрация. Интересно е, в разгара на скандала, предизвикан от оповестяване на сътрудниците на ДС в българската дипломация (47 процента от всички посланици и генерални консули след 1989 г.) от ДПС заявиха, че ако се отиде на пълна лустрация Ахмед Доган е готов да напусне парламента. 

Тази възможност обаче изобщо не беше коментирана от нито една политическа партия и действията на ГЕРБ се ограничиха само до изваждане на агентите на ДС от правителството и до решението да бъдат отзовани действащите дипломати-агенти. ДПС подкрепи това решение в приетата през януари 2011 г. обща декларация на Народното събрание.

През есента на 2009 г. обаче ДПС заедно с БСП атакуваха пред Конституционния съд приетите от ГЕРБ и Синята коалиция лустрационни поправки в Правилника за работа на Народното събрание, според които агенти на ДС не могат да заемат определени ръководни позиции в парламента и неговите комисии. В резултат на това по-късно Конституционният съд отмени поправките като противоконституционни.

През 2001 г. ДПС подкрепи създаването на нова комисия по досиетата с председател Методи Андреев, но след идването на власт на правителството на Симеон Сакскобургготски движението подкрепи отмяната на закона за досиетата през април 2002 г. заедно с БСП и НДСВ.

През 2006 г. след скандала с изборно вадене на досиета на журналисти от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков, лидерът на ДПС настоя пред Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски да се отварят досиетата с нов закон. Основна роля за приемането на сега закон аз досиетата през декември 2006 г. имаше Касим Дал, тогава зам.-председател на ДПС и зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, в която се изработи закона.

В резултат на него беше огласено публично и досието на Ахмед Доган, който от 1974 г. до 1990 г. бил агент на различни структури на ДС под псевдонимите Ангелов, Сергей и Сава. Най-напред е вербуван през 1974 г. от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), след това през 1976 г. е прехвърлен на Окръжно управление на МВР-ДС Варна, а от 1979 г. е  агент на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

Неговото агентурното минало беше оповестено още през 1997 г. от министъра на вътрешните работи Богомил Бонев при действието на първия закон за досиетата заедно с още 22 имена на сътрудници на ДС.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов