|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Предконгресно напрежение при земеделците заради агенти на ДС ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Март 2011 23:11

Обявяването на двама членове на Постоянното присъствие на партия „Обединени земеделци” за агенти на бившата Държавна сигурност от комисията по досиетата предизвика вълна от недоволство сред земеделците, чийто втори редовен конгрес ще се състои в събота в столицата.

Над 30 кметове и общинари, членове на Постоянното присъствие на партия, разпространиха декларация, с която изразиха своите опасения от манипулиране на конгреса от хора в ръководството, осветени преди броени дни като сътрудници на ДС.

В понеделник комисията по досиетата обяви принадлежността към ДС на двама от членовете на Постоянното присъствие – Стоян Чакъров и Пейко Гечев. Те обаче са проверени в качеството им са собственици и издатели на в. „Народно земеделско знаме-21 век”.

Пейко Гечев (1931) е работил под псевдонима Иван към Окръжно управление на МВР- Ловеч-ДС от 1953 г. Стоян Чакъров (1941) е бил секретен сътрудник Чудомир на Първо главно управление на ДС от 1976 г.

На практика не се знае дали има други сътрудници на ДС сред ръководството на земеделската партия, начело на която е Анастасия Мозер. .

В разпространената до средствата за масово осведомяване декларацията се посочва, че с обявяване на агентурното минало на Чакъров и Гечев земеделците си обясняват някои злополучни моменти от земеделското движение през годините на прехода. Те припомнят, че след обединителния конгрес през 1992 г. Стоян Чакъров и още няколко души са регистрирали БЗНС-оранжев. „След тази регистрация обединителният процес се опорочи и последваха нови разцепления”, се казва в документа.

Обвиненията срещу другия уличен като агент на ДС член на Постоянното присъствие Пейко Генчев е, че именно той е издигнал кандидатурата на бившия евродепутат Петя Ставрева. Нейната кандидатура е посочена от председателя на партията Анастасия Мозер като евентуално нов лидер.

Сред кметовете земеделци, подписали декларацията, са Симеон Шарабански – кмет на община Кнежа, Валери Желязков – кмет на община Никопол, Борислав Станимиров – кмет на община Долни Дъбник. Заедно с редица председатели на общински съвети и общински съветници, избрани от земеделската организация, те смятат,  че незнанието за агентурно минало на Гечев и Чакъров не следва да е оправдание.  Председателят на партията Анастасия Мозер, която се е ззавърнала в страната след две годишно отсъствие в чужбина с намерение да се оттегли, беше призована да направи това достойно, без да взима страна за избор на нов лидер, „особено до кандидатури, лансирани от доказани агенти на ДС”.

Представителите на подписалите декларацията земеделци казаха, че неотдавна Управителният съвет на партията е гласувал становището новото ръководство на партията да бъде проверено за съпричастност към бившата ДС от комисията по досиетата.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов