|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Георги Лозанов: Не успяхме като общество да прекъснем влиянието на Държавна сигурност в България ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Вторник, 15 Октомври 2013 09:58

alt
Сайтът desebg.com ви предлага интервю с председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов, който отговаря на въпроси, свързани с отменените от Конституционния съд (КС) лустрационни текстове в Закона за радио и телевизия, както и опитите на управляващата БСП да върне действието на параграф 12 в закона за досиетата.

Г-н Лозанов е известен медиен експерт и общественик, доцент във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и не на последно място инициатор на гражданската акция „Чисти гласове“ през 2006 г. за доброволно отваряне на досиетата на журналистите, допринесла за приемането на настоящия закон за достъп до документите на комунистическите тоталитарни служби и разкриването на техните сътрудници.


Г-н Лозанов, миналата седмица КС отмени единствена действаща лустрационна бариера в българското законодателство в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), забраняваща на сътрудници на ДС да заемат постове в управител на Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и СЕМ. Какъв е коментарът ви?

– Това решение беше очаквано. Но все пак съм благодарен, че то се забави във времето (КС беше сезиран от група депутати от БСП и ДПС през януари 2013 г., б. а.) и преди произнасянето му се осъществиха конкурсите за избор на генерални директори на БНР и БНТ, които попадат в приложението на отменените преди броени дни лустрационни текстове. Конкурсите тази година и без това не бяха лесни, имаше обществени очаквания и регулаторът в лицето на СЕМ беше под известен натиск. Представям си какво щеше да стане, ако КС се беше произнесъл по-рано и до избора бяха допуснати и сътрудници на Държавна сигурност.

Така че забавянето на решението имаше и добра страна. Лошото е, че имам чувството от момента, в който се разбра, че такова искане за отмяна на тези лустрационни текстове е внесено в КС от депутати на БСП и ДПС, че започна обратното броене на закона.

Ние с вас заедно сме преминали дълъг път,  за да се получи отварянето на досиетата, макар България да направи това последна от другите страни от Източна Европа. Опитахме се най-после да има един тип граждански порив към прекъсване на влиянието на бившите репресивни служби в публичния дебат с гражданската акция „Чисти гласове”. Няколко години по-късно се случи и отмяната на параграф 12 от закона за досиетата (през декември 2012 г., б.а.). И след това веднага започна това обратно броене.

 

Имате предвид опитите за реабилитация на кадрите на ДС след връщането на БСП на власт?

– Да и моето усещане е, че всичко това стои като една голяма разработка на самите представители на ДС, които продължават да дърпат конците. Когато през 2006 г. беше приет закона за досиетата по време на тройната коалиция и партии като БСП и ДПС го подкрепиха, останахме с впечатлението, че по този въпрос при тях е настъпила промяна. Сега вече се вижда, че това е било доста лицемерно. В крайна сметка целта е нищо да не се случи в България. И резултат от това неслучване е отпадане на единствените действащи до миналата седмица лустрационни текстове в ЗРТ.

Виждаме, че има и демонстрация на липса на обществена реакция към политиците, които през 2006 г. поеха този ангажимент. Достатъчно е само да се огледаме и да видим колко много хора, свързани с тоталитарните служби, са на ключови постове в държавата.

И за мен съществува и един друг, морален проблем, който не се състои не това, че те заемат такива постове, а че нито един от тези хора не заяви публично: „Виновен съм. Съжалявам”. Всъщност направи го само един професор, който може би заради високата си ерудиция, заяви, че „има и по-виновни, но аз не отричам и собствената си вина”.

 

Интересното е, че тези лустрационни текстове в ЗРТ са приети през 1998 г., действат без проблеми цели 15 години и сега изведнъж през 2013 г., когато проблемите в държавата са съвсем други депутати от БСП и ДПС през 2013 г. ги „поднасят на тепсия” на Конституционния съд, който ги отмени. За какво говори това?

– Това е само формално, само алиби. Реално, никога докрай политически искрено в България не е имало желание за критично отношение, да го кажа така най-меко, към Държавна сигурност. Онова, което беше постигнато преди няколко години, се оказа само едни ритуални жестове и след извършването им хората, които ги направиха приеха, че може да започне обратното броене.

Какво значи, че сътрудниците на ДС са били поставени в дискриминационни положение, както КС приема? Първо, в голямата рамка на справедливостта не можеш така педантично да защитаваш правата на онези, които години наред са нарушавали човешките права.

Да, отпаднаха тези лустрационни текстове, но аз си казвам, че при гласуването на шефове на БНТ и БНР лично за мен изискването за необвързаност с тайните комунистически служби ще продължава да бъде персонален критерий.


Трима от конституционните съдии излязоха с особено мнение, в което много сериозно беше поставен въпроса за несъвместимостта на характера на сътрудници на тоталитарни комунистически служби с ръководството на обществените медии и необходимостта от прозрачност при тяхното управление и ръководство.

– Да, запознах се с него. Аз не бих желал да коментирам юридическата част на въпроса, не е там моята компетентност. Мога обаче да кажа и много пъти съм го казвал, от гледна точка на медийната експертиза, че първо на първо медиите, а да не говорим за обществените, са точно обратното на тайни служби, били те тоталитарни или не. Медиите са явни служби, проникването на хора от тайните служби там по принцип противоречи на природата им. Ти отиваш в тези обществени медии в името на правото на информация на хората да получават информацията, да я изкараш наяве, а не да я криеш. Ако искаш да се занимаваш с тайни, върви някъде другаде, но не и в медиите. Нито скритите тайни в биографията, нито скритата информация от обществото може да носят успех.

Второ, на всички е ясно, че тази дейност на Държавна сигурност, въпреки, че структурата се е разпаднала, на персонално ниво винаги е носила някакви обвързаности и желание да скриеш част от биографията си. А това криене те прави зависим и противоречи на основното изискване към медиите – те да са независими. Така че както казвате, много отдавна, през 1998 г. отстраняването на тези зависимости са влезли в ЗРТ и те работиха безупречно до вчера. Въпросът е изцяло медиен и много по-малко свързан с лустрацията.

 

Бих искал да ви върна към един наш разговор заедно и с колегата Асен Григоров в началото на 2013 г. по повод отмяната на прословутия параграф 12 от закона за досиетата. Няколко месеца по-късно обаче ние сме свидетели на това, че битката за това досиетата да бъдат отворени и законът да бъде блокиран влезе в нова фаза. Каква според вас е причината винаги когато БСП се върне на власт първо да посяга към специалните служби, видяхме го с казуса „Пеевски” в ДАНС, а сега прави опит да бъде върнат чадъра над кадрите на тоталитарните служби в разузнаването, вместо да решава реални проблеми, да изпълнява щедрите си социални предизборни обещания?

– Моето чувство, самите хора го възприемат по същия начин, а и изглежда и в БСП го схващат така – партията е политическото представителство на една малка група хора, свързани с Държавна сигурност. И когато БСП е на власт тя работи в тяхна ползва. Под работи се разбира максимално да ги скрият, а това, което не може да се скрие – да не води до никакви последствия и да се притъпи всякакво чувство за морални критерии. Човек остава с чувството, че това е твърдото ядро на електората им, което негласно диктува определена политика.

 

Как като медиен експерт оценявате обществения дебат за тази реставрационна политика, която я бяхме забравили от 2006 г. насам за такова неприкрито назначаване на кадри на ДС във властта, за опита да се затворят на досиетата с параграф 12 и за отмяната на лустрацията в ЗРТ? Случва ли се сериозен обществен дебат или медиите също са изпаднали в зависимост и не отделят достатъчно внимание на този проблем?

– Реставрацията на малкото, което беше направено по отношение на ДС, изчака обществения дебат, той е затихнал. Наблюдаваме го при реакциите за решението на КС за отмяната на лустрационните текстове в ЗРТ. Реакциите са спорадични и дежурни в някакъв смисъл. Няма истински дебат, той свърши. И ние, нека си го кажем ясно, като общество не можахме да решим в морален и социален план въпросите с бившите комунистически тайни служби. Единствената страна от бившия соцлагер сме, която не успя да направи това.

ДС е част от по-големия въпрос за комунистическото минало. Ние оставихме този проблем така да се каже на индивидуалното разбиране на всеки човек. Който иска да потъва в носталгизми, който иска да го отхвърли и не го приема, който иска да го смята за маловажен и т.н. Тоест, не успяхме да постигнем никакъв обществен консенсус по този въпрос. За съжаление и БСП, и ДПС не можаха да заемат такава позиция, която да допринесе за достигането на такъв консенсус. И това трябваше да стане отдавна. Сега всичко вече е свършило.

В заключение ще подчертая, че според мен не е толкова важно какво е участието на агенти и кадрови служители на ДС във властта и медиите, тъй като те и без това имат не малко участие в публичната сфера. Много по-важна е символната страна на въпроса: какво казваме ние на себе си като общество с това отношение към Държавна сигурност?

Ще минат още 10 години и темата ще загуби своето значение. Успоредно с това ние ще сме загубили шанса да извършим един важен исторически жест като общество ясно да се разграничим от комунистическото минало и неговите практики.

 

Коментари 

 
+1 #6 svetlan 2013-10-16 18:39
След по-широкообхващ анализ на темата,нашата група стигна до възможно най-толернатен извод.


Дори реално да съществува такъв фактор като "бивши служители и сърудници на ДС и РУМНО",които спред Г-н Лозанов "дърпат конците" в България,негова та сила и роля са съществено много по-слаби от основния фактор у нас,а именно комунистическат а партия.страната се упрялвява от комунистите и няма нито една област от живота и политиката,коят о да е независима от тях.
Но дори хипотетично да съществуват тези два фактора-центъра БСП и "бивши агенти на ДС",наивно е да се смята,че те "дърпат конците" независимо един от друг ,или че би имало някакви противоречия.

Така че,редно е когато някой говори за фактора "бивши сътрудници на ДС и РУМНО",задължително да коментира и "фактора БКП/БСП".
 
 
0 #5 svetlan 2013-10-16 17:09
Да продължим анализа на интервюто с Г-н Лозанов.Ето какво казва той:

1."Медиите са явни служби, проникването на хора от тайните служби там по принцип противоречи на природата им."

А кой ,кога икак е оформил това "положение" за това "противоречие". Нито една страна в света не ограничава своите служби за сигурност от проникване в определни области. Това е просто не въможно,нереалн о и ненужно. Казва някой началник на НРС например на своите заместници-"прониквайте навсякъде,в туризма,в селското стопанство,в митниците,в здравеопазванет о в образованието,в дипломацията, в търговията,в спорта,в зеленчукопроизв одствотои и винопроизводств ото дори,но в никакъв случй не прониквайте в медиите,особено в държавните!!!"
Нашата група счита,че и тази мисъл на Г-н Лозанов е нереална и невъможна.

2."Второ, на всички е ясно, че тази дейност на Държавна сигурност, въпреки, че структурата се е разпаднала, на персонално ниво винаги е носила някакви обвързаности и желание да скриеш част от биографията си. "

Ами това е едно от изискванията в тези служби и за това те се наричат "тайни". Коя разузнавателна служба или такава за сигурност е явна и всеки неин служител всеки ден говори,че е такъв и посочва агентите си.Спазването на служебната тайна е задължително професионално и морално дори условие.


3."Моето чувство, самите хора го възприемат по същия начин, а и изглежда и в БСП го схващат така – партията е политическото представителств о на една малка група хора, свързани с Държавна сигурност. И когато БСП е на власт тя работи в тяхна ползва"

Напълно невярно твърдение,дори отвличащо в погрешна посока.Партията на българските комунисти( в момента с име БСП) винаги е имал центарла-ръководтсво. В тази центарла ,в този "мозъчен тръст" е имало,има и ще има всякаваи категории от комунистически функционери,нез ависимо къде са работили до Десети и дали са бил на граждански,или военизирани длъжности-МВР и МНО.И съвсем няма значение,дали тези хора са били началници,обикн овени служители,агент и,сътрудници и др. Както и дали някой от тях е бил генерал,или ефрейтор,важнот о е да се е доказал пред "Ръководството на Партията",че е силно лоялен техен човек.И съвсем не е вярно това,че има някаква разлика в политиката на комунистите кога са на власт и кога не са.Оказа се,че комунисите въобще не са изпускали властта.( Последния въпрос на Г-н Христов за някакъв "обществен дебат" е също неправилен,защо то е невъзможно да се реализра такъв дебат. С кого води "дебат" обществото?Кои са представители на "обществото" и кои са прдставителите на другата страна-опонентите.

Не съществува и т.нар. "реставрационна политика".)


4."– Реставрацията на малкото, което беше направено по отношение на ДС, изчака обществения дебат, той е затихнал. "

Кое е това малко,което е направено "по отношение на ДС".След като ДС не съществува от 1990г.

И съвсем не е нужно нищо да се прави по отношщение на ДС,а е нужно да се направи нещо ПО ОТНОШЕНИЕ НА КОМУНИЗМА и БКП(БСП).


Е,докато се говори за несъществувашия фактор "ДС",съществуващия фактор "БКП/БСП" ще си е на власт и ще "влия е в ....България".Както винаги след Девети!И както винаги,припомня ме на читателите на сайта на Г-н Христов да знаят,че комунистическат а пропаганда няма край-тя е жива,жилава и нагла до безкрайност...
 
 
0 #4 svetlan 2013-10-16 16:23
"Не успяхме като общество да прекъснем влиянието на Държавна сигурност в България"-Георги Лозанов

Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,нашата група прояви малко невнимание и не забеляза тази "уникална" мисъл.По петобалната система за оценяване,споко йно може да й се постави 6+ по наивност и невалидност дори.


Каква е картинката в близкото минало,когато Президент на България беше Г-н Георги Първанов,избран като кандидат на комунистическат а партия(БСП). Скоро след това излезе информация,че той е бил агент на ДС. И как можеше едно общество да "прекъсне влиянието на Държавна сигурност..." в страната ,след като Държавния глава е "бивш агент на ДС".Или може би като такъв,Г-н Първанов не е "влиял" на нищо в България. Сайтът на Г-н Христов не е публикувал подобен факт,който да уличава Г-н Първанов,че е упражнил свое влияния като фактор-бивш агент на ДС. Извод-щом като Г-н Христов не е стигнал до подобна информация,знач и такова влияние не е имало. Което води до извода,че е възможно "бивашата агентура на ДС" да влияе,или да не влияе в България.

Досега няма материали,как един "бивш сътрудник на ДС" е "влиял в България".Не може да има "влияние на ДС" ,а да няма примери на това влияние,или лицата,които го реализират.И е добре да се направи списък с тези бивши агенти на ДС,които вляят и тези,които не влияят на живота и политиката в България. Както е видно от случая с Г-н Първанов,възмож но е и да не се упражнява влияние.Все пак това е доброволно решение на всеки "бивш агент на ДС ,или РУМНО".Ако иска ще влияе,ако не иска,няма да "влияе".

Редно е,когато е налице такъв голям страх и обида от "влянието на ДС в България",да бъдат публикувани примери за това влияние и дори интервюта с уражняващите това влияние. Да се посочи конкретно в какво точно се изразява това влияние.Има ли плна за влиянието,реали зация,отчет и пр. Говори се все пак за "Влияние в България".В противн случай се достига нивото на комунистическат а пропганда за съществуването на "фашизъм" ,"фашисти" ,'фашистка власт' и "антифашистка борба". При това,още от далечната 1923г та чак до Двети септ. 1944г,когато "българският фашизъм" вече е станал 'хитлеро-фашизъм",но кога е станал такъв ,коимунистическ ата сган засега не казва на никого,всеки да се сеща самостоятелно.
 
 
0 #3 svetlan 2013-10-16 05:09
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,продълж ава с неспирен устрем отклоняването на вниманието на истински серизозните граждани в посока,която е безкрайна,бездъ нна и нереална.Сега в тази кампания се включва и Г-н Георги Лозанов.

И той човека се страхува от бивши служители и агенти на ДС.Нашата група реши за сетен път да използва любезното гостоприемство на Г-н Христов и да напише до Г-н Лозанов едноЗАТВОРЕНО ПИСМО


Уважаеми г-н Лозанов ,от какво сте се страхувал,ако са били допуснати " и сътрудници на Държавна сигурност" при избора на управители на БНР,БНТ и СЕМ?
С какво точно Ви плашат тези хора,или по-точно биха Ви уплашили,ако бяха доспуснати до избор и още повече,ако бяха избрани на посочените длъжности.

Какво предполагате,че биха могли да извършат против закона,против нормативните правила на съответните медии и евентуано против други служители,или обикновени граждани.
Бившите служители и сътрудници на ДС и РУ-МНО не биха могли да прилагат своите умения и навици,когато са били свързани с ДС. Просто това е невъзможно.
Тези лица не могат да работят в интерес на нещо,което е минало-репресии,убийст ва,изнудвания,ш пионаж,проследя ване и др.Просто няма такова законодателство в България,което би позволило на тези хора да работят в името на това,в което са работили до 1989г.-комунистическат а диктатура.


Ако те бъдат сравнени със сегашните функционери на комунистическат а партия,които заемат такива големи постове и позиции в държавните структури,опасе нитя Ви по-скоро би трябвало да бдат насочени към тези комунисти.Един бивш агент или служител на ДС може да бъде комунист,може и да не е,но истинския комунист си е комунист,дори да не знае какво е това ДС.


По-реаално беше да бъде забранена комунистическат а пропаганда и символите на комунистическия режим
и съветските агресори.

Бившите сътрудници на ДС не притежават тези способности и прерогативи,кои то Вие описвате и се страхувате от тях.Много по-опасни за истинските хора в България са комунистите и техните слуги.

"Фактора" "бивш агент и служител на ДС" е много незначителен пред днешните комунистически лидери и функционери.
Друго,тези хора не са правна категория,не са и политически субект,нямат органицация и не представят никаква доктрина,която да е самостоятелна,и звън тази на комунистическат а сган.

Говприте за някакви "предствители на ДС,които продължават да дърпат конците".Просто е недопустимо един ерудиран човек като Вас да говори така неиздържано,неп рофесионално и отвлечено.

-кои са тези "представители на ДС"-кой се представял ,или е бил представян като предствител на ДС.
-какво означава фразата "дърпане на конци".
-"представителите на ДС свързани ли са с комунистическат а партия,или са самостоятелна организация(юри дическо,или физическо тяло)
-дърпането на конците от страна на предстваителите на ДС съвпада ли с дърпането на конците от страна на комунистическат а централа,или има различия и противоречия.
-"представителите на ДС" имат ли седалище,офис,о рган,норамтивни документи и пр.?
-представителите на ДС изявявали ли са някакви свои претенции и цели,след като изпълняват такава отговорна дейност като "дърпане на конци"
Какво е това "липса на обществена реакция към политиците".Що за език е това,кое е това общество и по какъв начин да прояви реакция към дадени политици.Има ли досега подобни реакции по други поводи?

Службите на ДС са си служби за разузнбаване,ко нтраразузнаване ,сигурност и пр. Те не моат да бъдат както "тоталитарни",така и "демократични".Днес някой говори ли за съвременните служби за сигурност по този начин и да ги определя като "демократични",или "недемократични".
Както няма тоталитарана "Противопожарна служба",така и демокртаична.Нито преди,нито след Девети,ДС е била "тоталитарна" и "нетоталитарна" служба.

Учудвате се,че много хора от ДС са на "ключови постове в държавата".Ами на какви постове да са,ако не на ключови.И те на са на ключови постове за това,че са били служители или сътрудници на ДС,а затова че и сега служат на комунистическат а партия.Как не ги разбирате тези неща с Г-н Христов,а сте такива информирани и ерудирани хора. Един ден във властта на нито един "ключов пост" няма да има нито един сътрудник ,или служител на ДС,но ще продължава да има комунисти,които ще са на тези "ключови постове". Или от комунистите не се притеснявате,те не са страшни, не са риск за националната сигурност и няма да ни излагат пред света. И нямат никаква връзка "представителите на ДС".Ами наивна е тази игра Г-н Лозанов,много наивна,поврявйт е ни.

Протестирате за връзка на някои хора с "тайните комунистически служби". Но не протестирате срещу връзките им с НЕтайните комунистически служби. Разликата между "тайните" и "нетайните" комунистически служби е само формала,иначе и двата вида служби си служеха на комунистическат а сган.Според Вас излиза,че рдин бивш агент на ДС,който е бил такъв например само два-три месеца е по-опасен и по-страшен от някой партиен секретар,който е бил такъв 20-30 години и е "колил и бесил". Що за логика.

Следва..........
 
 
+2 #2 svetlan 2013-10-15 16:15
Glas,прав сте з аповечето констатации,но се опиатйте даразберете,че в комунистическа дърава,каквато е България,истинс ко общество не може да има. Комунистите не позоволяват. както не позволиха истински преход,както и истинска декомунизация.

Обещество може д аима,само при единственото условие,комунис тите да са отстарнание от властта и политическия живот. Всичко друго е залъгалка.Но за съжаление,няма у нас сила,която да свърши подобно нещо.Чакането на народа е безкрайно,както и комунистическат а наглост. Въобще комунистите разчиатат на българския нартод безрезервно.
 
 
+4 #1 glas 2013-10-15 13:06
За съжаление комунистите и ДС никога не са изпускали властта!Нещо по-лошо- те винаги са управлявали и направлявали процесите и хората! Поставената от тях опозиция свърши много, за да е България на последно място в ЕС по много показатели!
Заради мафията младите напускат държавата и демографската криза се задълбочава!
Обществото ни още не различава истинските демократи от фалшификатите на ДС, а това умело се използва за създаване на нови оф проекти!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов