|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Без агенти на Държавна сигурност в новия Управителен съвет на БНТ ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Вторник, 13 Август 2013 17:49

alt
Новите членове на Управителния съвет на Българската национална телевиция (БНТ) не са свързани с Държавна сигурност. Това стана ясно от съобщение на комисията по досиетата на сайта й. Независимият държавен орган съобщи, че не е установил принадлежност към ДС на новите членове.

В понеделник Съветът за електронни медии (СЕМ) утвърди кандидатурите за нови членове на Управителния съвет на БНТ. В новото ръководство, което е с 3-годишен мандат  влизат четирима членове – Анета Милкова, Геновева Момчева, Ива Ценкова и Марина Стойчева. Те бяха предложени от генералния директор и председател на Управителния съвет Вяра Анкова.

Проверката на новия УС на БНТ от комисията по досиетата по искане на председателя на СЕМ Георги Лозанов. „Основанието е законово, тъй като, както знаете в Закона за радио и телевизия, съществуват ограничения по отношение на това лица от държавна сигурност да влизат в ръководствата на БНТ, БНР и СЕМ”, заяви пред desebg.com Георги Лозанов. Той подчерта, че още преди да бъдат избрани кандидатите за членове сами са подписали декларация, че не са свързани с комунистическите тоталитарни служби. „Въпреки че тези текстове в Закона за радио и телевизия бяха атакувани от група депутати пред Конституционния съд той още не се е произнесъл и ние в СЕМ спазваме законовата процедура, за да не се създадат прецеденти”, допълни Георги Лозанов.

Въпросните текстове в Закона за радио и телевизия са единствените действащи лустрационни норми в българското законодателство. През януари 2013 г. обаче група депутати от парламентарните групи на БСП и ДПС в 41-то Народно събрание внесоха искане в Конституционния съд искане за тяхната отмяна. Конституционният съд образува дело №6/2013 г. и през април тази година допусна казуса разглеждането му по същество, но до момента все още не е излязъл с решение.

В своята практика до момента Конституционният съд винаги е отменял отделни лустрационни текстове срещу щатните и нещатни сътрудници на комунистическите тайни служби, приемани след промените в различни закони. Последният случай беше през октомври 2012 г., когато Конституционният съд отмени забраната бивши кадри и агенти на ДС да ръководят Българската телеграфна агенция.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов