|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП и ДПС премахнаха лустрационната забрана агенти да заемат ръководни постове в парламента ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Юни 2013 13:09

alt
Депутати на БСП и ДПС премахнаха лустрационната забраната в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание сътрудници на комунистическите тоталитарни служби да заемат ръководни постове в парламента.

Според текста (чл. 3 от правилника) народни представители, за които има данни, че са сътрудници на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на БНА, не могат да бъдат членове на:

  • ръководството на Народното събрание;
  • ръководствата на комисиите към Народното събрание;
  • международните делегации на Народното събрание.

Това ограничение беше възприето в началото на 41-то Народно събрание от ГЕРБ и Синята коалиция през есента на 2009 г. Малко след това обаче група депутати от левицата и ДПС го атакуваха пред Конституционния съд. Той от своя страна го отмени с решение през декември 2009 г. като противоречащ на Конституцията заради лустрационните ограничения, които налага и които според Конституционния съд ограничават правата.

Въпреки че беше обявен за противоречащ на Конституцията текстът продължи да фигурира в правилника до днес в него. От парламентарната трибуна Цветан Цветанов (ГЕРБ) се обяви против отпадането му. Той коментира, че отмяната на този текст, както и желанието за реабилитация на дипломатите – агенти, което министъра на външните работи Кристиан Вигенин има, са показателни за истинската политика на реставрация, която новото мнозинство провежда още в началото на своето управление.

В 42-то Народно събрание влязоха общо 12 народни представители, разкрити от комисията по досиетата като сътрудници на тоталитарните комунистически служби. По четирима имат БСП и ДПС, трима – ГЕРБ и един – „Атака”. След отпадането на ограничителния текст всеки от тях може да заема ръководен пост в парламента, както и да участва в международни парламентарни делегации.

 

Всичко за пропуснатите исторически моменти за приемането на лустрация на комунистическите кадри и сътрудниците на комунистическите тайни служби в България - прочетете тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов