|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП и ДПС премахнаха лустрационната забрана агенти да заемат ръководни постове в парламента ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Юни 2013 13:09

alt
Депутати на БСП и ДПС премахнаха лустрационната забраната в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание сътрудници на комунистическите тоталитарни служби да заемат ръководни постове в парламента.

Според текста (чл. 3 от правилника) народни представители, за които има данни, че са сътрудници на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на БНА, не могат да бъдат членове на:

  • ръководството на Народното събрание;
  • ръководствата на комисиите към Народното събрание;
  • международните делегации на Народното събрание.

Това ограничение беше възприето в началото на 41-то Народно събрание от ГЕРБ и Синята коалиция през есента на 2009 г. Малко след това обаче група депутати от левицата и ДПС го атакуваха пред Конституционния съд. Той от своя страна го отмени с решение през декември 2009 г. като противоречащ на Конституцията заради лустрационните ограничения, които налага и които според Конституционния съд ограничават правата.

Въпреки че беше обявен за противоречащ на Конституцията текстът продължи да фигурира в правилника до днес в него. От парламентарната трибуна Цветан Цветанов (ГЕРБ) се обяви против отпадането му. Той коментира, че отмяната на този текст, както и желанието за реабилитация на дипломатите – агенти, което министъра на външните работи Кристиан Вигенин има, са показателни за истинската политика на реставрация, която новото мнозинство провежда още в началото на своето управление.

В 42-то Народно събрание влязоха общо 12 народни представители, разкрити от комисията по досиетата като сътрудници на тоталитарните комунистически служби. По четирима имат БСП и ДПС, трима – ГЕРБ и един – „Атака”. След отпадането на ограничителния текст всеки от тях може да заема ръководен пост в парламента, както и да участва в международни парламентарни делегации.

 

Всичко за пропуснатите исторически моменти за приемането на лустрация на комунистическите кадри и сътрудниците на комунистическите тайни служби в България - прочетете тук.

 

Коментари 

 
+3 #5 svetlan 2013-06-10 21:04
Любо,ти се оплака за "минусите" и комунентата веднага намалиха оценката ти. Тя не заслужава 10-тка а ,поне "сто и десет".

Ккваото и да се каже,след завземането на властта от комунистическат а сган,всеки който говори за декомунизация в Република България е гнъсен провокатор.


Просто е неприлично,обид но,смешно и пр. да се говори в момента за "декомунизация".Остава само "декомунизаторит е" да поискат подкрепа от сегашната власт за продължаване на "декомунизацията ".И комунистите във властта и тези от цялата БСП ще се юрнат и ще засилят 'декомунизаторск ите' действия. Пълен майтап... Един ден "младите поколения" ще изтръпнат от учудване на тази екзотика.
Нашата група както винаги е проявявала коректност,искр ено пожелава нови,творчески успехи в "декомунизацията " на държавата,особе но след като тя(държавата) е изцяло в ръцете на комунистическат а сган.Резултатът от сегашната "декомунизация", а именно вземането на властта от ком.сган не е последен,очаква т ни още по-големи резултати....
 
 
0 #4 luba6a2011 2013-06-07 20:07
hm....кой ми е наклепал толкова плюсове?винаги за ме 'минус'вали :P
 
 
0 #3 luba6a2011 2013-06-07 20:06
сега ще закрият комисията,навяр но и сайта ще получи ''натиск''и...все!!!пролетари и от всички страни:измамени сте :oops:
 
 
+1 #2 svetlan 2013-06-07 17:03
И какъв е извода?-изводът е елементарен ,декомунизация не се прави с лустрация и с частично отваряне на досиета на ДС и РУМНО. Видя се,че тази дейност е безполезна. И всеки нормален човек би си задал въпроса,а защо беше нужно всичко това,след като комунистите така лесно заеха властта.И отново разочарования.После ще последват някои надежди,впрочем не,този път Народното събрание е тотално доминирано от комунистическат а сган и надежди всякакви отпадат. ГЕРБ няма да може да наложи нито една своя идея.
Декомунзацията в България завърши с рекомунизация. И нека Комисията да продължава да отваря досиета на агенти...
 
 
+10 #1 luba6a2011 2013-06-05 13:55
гнъсна чалгарийска кочина :oops: да живее търпеливият чалгарийски роб с над 7 века трудов стаж :roll:
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов