|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Не на медийни регулатори, зависими от тоталитарното минало! ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Андрей Ковачев   
Сряда, 24 Април 2013 18:27

alt
Българският депутат в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) днес се обяви против атаката на текстовете в Закона за радио и телевизия (ЗРТ) пред Конституционния съд (КС), непозволяващи сътрудници на бившата Държавна сигурност да заемат постове в Съвета за електронни медии и в ръководствата на БНТ и БНР.

Както desebg.com информира в понеделник през януари т.г. депутати от БСП и ДПС от 41-то Народно събрание са поискали от КС да бъдат обявени за противоконституционни две разпоредби в ЗРТ, които в момента са единствената лустрационна бариера в българското законодателство срещу сътрудници на ДС и допускането им до ръководните органи на националния медиен регулатор и националната телевизия и радио. Вчера Асоциацията на европейските журналисти – България също се обяви против отмяната на въпросните текстове. Сайтът ви представя позицията на евродепутата Андрей Ковачев*.


Днес изтича срокът, който Конституционният съд на Република България даде на засегнатите институции, за да изразят позиция относно искането на 57 бивши народни представители от БСП и ДПС съдът да обяви за противоконституционни членове в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), забраняващи на бивши щатни и нещатни сътрудници на комунистическата Държавна сигурност да бъдат членове на Съвета за електронни медии, както и на Управителните съвети на БНТ и БНР.

Свободното слово е основен коректив на политическото управление и съюзник на гражданското общество в упражняването на неговите права. Смятам, че Съветът за електронни медии и регулаторните органи на обществените медии не трябва да бъдат ръководени от хора, обвързани с бившите служби за сигурност. Зависимостите и връзките с комунистическата репресивна машина не трябва да са част от регулаторните органи на обществените медии, за да бъде гарантирана безпристрастна и точна информация, без която демокрацията не е възможна в нито едно общество.

Показателен пример за грубо посегателство срещу свободата на словото е и смъртната заплаха, отправена към разследващия журналист Христо Христов  и неговото семейство заради разкритията му, свързани с дейността на Държавна сигурност. Гражданското общество и неговите институции трябва да се противопоставят на подобни опити свободата на словото и независимостта на медиите да бъдат накърнени законодателно и физически.

Изразявам надежда, че Конституционният съд на Република България ще постанови решение в полза на оспорваните членове от ЗРТ. Подкрепям петицията на Центъра за развитие на медиите "Без агенти на ДС в ръководствата на обществените медии и СЕМ". Тя може да бъде подписана  тук.

В същото време искам отново да привлека вниманието към отворената за подписване Европейска гражданска инициатива за медиен плурализъм, която аз подкрепям. Ако инициативата събере поне един милион подписа на европейски граждани от най-малко седем страни членки на Европейския съюз, Европейската комисия ще трябва да изготви и представи пред Съвета и Европейския парламент предложение за законодателни промени, с които страните-членки да гарантират прозрачност в собствеността и управлението на медиите. Инициативата може да бъде подкрепена на адрес: http://www.mediainitiative.eu/

 

*Д-р Андрей Ковачев е български евродепутат от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП. Той е заместник-председател на Съюза на европейските федералисти и председател на българската секция на организацията.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов