|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Не на медийни регулатори, зависими от тоталитарното минало! ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Андрей Ковачев   
Сряда, 24 Април 2013 18:27

alt
Българският депутат в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) днес се обяви против атаката на текстовете в Закона за радио и телевизия (ЗРТ) пред Конституционния съд (КС), непозволяващи сътрудници на бившата Държавна сигурност да заемат постове в Съвета за електронни медии и в ръководствата на БНТ и БНР.

Както desebg.com информира в понеделник през януари т.г. депутати от БСП и ДПС от 41-то Народно събрание са поискали от КС да бъдат обявени за противоконституционни две разпоредби в ЗРТ, които в момента са единствената лустрационна бариера в българското законодателство срещу сътрудници на ДС и допускането им до ръководните органи на националния медиен регулатор и националната телевизия и радио. Вчера Асоциацията на европейските журналисти – България също се обяви против отмяната на въпросните текстове. Сайтът ви представя позицията на евродепутата Андрей Ковачев*.


Днес изтича срокът, който Конституционният съд на Република България даде на засегнатите институции, за да изразят позиция относно искането на 57 бивши народни представители от БСП и ДПС съдът да обяви за противоконституционни членове в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), забраняващи на бивши щатни и нещатни сътрудници на комунистическата Държавна сигурност да бъдат членове на Съвета за електронни медии, както и на Управителните съвети на БНТ и БНР.

Свободното слово е основен коректив на политическото управление и съюзник на гражданското общество в упражняването на неговите права. Смятам, че Съветът за електронни медии и регулаторните органи на обществените медии не трябва да бъдат ръководени от хора, обвързани с бившите служби за сигурност. Зависимостите и връзките с комунистическата репресивна машина не трябва да са част от регулаторните органи на обществените медии, за да бъде гарантирана безпристрастна и точна информация, без която демокрацията не е възможна в нито едно общество.

Показателен пример за грубо посегателство срещу свободата на словото е и смъртната заплаха, отправена към разследващия журналист Христо Христов  и неговото семейство заради разкритията му, свързани с дейността на Държавна сигурност. Гражданското общество и неговите институции трябва да се противопоставят на подобни опити свободата на словото и независимостта на медиите да бъдат накърнени законодателно и физически.

Изразявам надежда, че Конституционният съд на Република България ще постанови решение в полза на оспорваните членове от ЗРТ. Подкрепям петицията на Центъра за развитие на медиите "Без агенти на ДС в ръководствата на обществените медии и СЕМ". Тя може да бъде подписана  тук.

В същото време искам отново да привлека вниманието към отворената за подписване Европейска гражданска инициатива за медиен плурализъм, която аз подкрепям. Ако инициативата събере поне един милион подписа на европейски граждани от най-малко седем страни членки на Европейския съюз, Европейската комисия ще трябва да изготви и представи пред Съвета и Европейския парламент предложение за законодателни промени, с които страните-членки да гарантират прозрачност в собствеността и управлението на медиите. Инициативата може да бъде подкрепена на адрес: http://www.mediainitiative.eu/

 

*Д-р Андрей Ковачев е български евродепутат от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП. Той е заместник-председател на Съюза на европейските федералисти и председател на българската секция на организацията.

 

Коментари 

 
0 #1 svetlan 2013-04-26 14:46
Уважаеми Г-н Ковачев,скромно стта краси човека,а наивността го води до оглупяване.
Заплахите към Г-н Христов едва ли идват от някой бивш агент на ДС ,или съдържател на явочна квартира. Вашето индиректно намекване за източника на заплахите само разконцентрира всички,които имат интерес към дейността на Г-н Христов и заплахите към него. След като и Вие,такъв високопоставен човек,говорещ няколко езика,при това "млад човек", не иска да положи минимални усилия за да предположи кой би могъл да заплашва с убийство,значи никой не може да се досети. Нашата група ще се опита да Ви помогне и за сетен път да изрази убеждението си,че тези заплахи идват от комунистическат а сган.Нали помните преди години Вашия контакт с представителя на режисьора Едвинс Снор,създател на филма 'Совиет стори'.Нали го гледахте,нали го превеждахте,тол коз ли не Ви сработва интуицията и да се ориентирате в правилна посока.Е,ама чак толкова наивност......
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов