|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП и ДПС вдигнаха единствената лустрационна бариера пред Държавна сигурност в България за шефове на СЕМ, БНТ и БНР ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Април 2013 19:37

alt
Депутати от парламентарните групи на БСП и ДПС в 41-то Народно събрание са внесли в Конституционния съд (КС) през януари 2013 г. искане за отмяна на единствените действащи в българския лустрационни текстове срещу щатни сътрудници на ДС и нейни агенти, които фигурират в Закона за радио и телевизия.

В искането си бившите депутати са настояли КС да обяви противоконституционни два текста от Закона за радио и телевизия, които не позволяват за шефове в Съвета за електронни медии (СЕМ), както и в ръководствата на Българската национална телевизия и Българското национално радио да бъдат избирани сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Вносителите смятат, че текстовете нарушават принципа на равнопоставеност на гражданите и ограничават човешките права (виж искането до КС тук).

В началото на април КС е допуснал искането за разглеждане по същество. Делото е под №6/2013 г., а за докладчик е определен съдията Благовест Пунев. Страни по делото са Министерският съвет, Съветът за електронни медии, БНР, БНТ, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Националната асоциация „Сигурност”, Съюзът на юристите в България, Институтът за модерна политика и Висшият адвокатски съвет.

Искането на народните представители на БСП и ДПС в края на мандата на 41-то Народно събрание е изключителен реверанс към кадрите и агентите на ДС, тъй като до момента атакуваните текстове в Закона за радио и телевизия не позволяваха за шефове в СЕМ и в управителните съвети на БНР и БНТ да се избират лица с принадлежност към репресивния апарат на БКП.

От 1998 г., когато законът е приет, нито една парламентарно представена политическа сила не се е престрашавала да атакува тези лустрационни текстове по отношение на сътрудниците на ДС. Очевидно 15 години по-късно в лицето на БСП и ДПС обаче лобито на ДС е намерило необходимата подкрепа, за да бъдат атакувани разпоредбите пред Конституционния съд.

В досегашната си практика КС е отменял различни опити за лустрация от 1992 г. насам (виж по-подробно тяхната история тук). От тази гледна точка няма да е изненада отмяната на текстовете.

Делото идва по поръчка за кандидатите за шефове в БНР и БНТ с досиета. На 19 март т. г. Съветът за електронни медии откри процедура за избор на нов генерален директор на БНР. До 10 май 2013 г. трябва да станат известни кои кандидати са допуснати. Ако дотогава КС се произнесе решението му ще влезе в сила и при евентуална отмяна вратата на ДС към ръководството на БНР ще бъде широко отворена. Вторият мандат на настоящия директор на БНР Валерий Тодоров изтича на 29 май т .г.

След избора на генерален директор на Българското национално радио СЕМ ще пристъпи към избор на директор на БНТ, който ще я ръководи за следващите три години. До този избор КС със сигурност ще се е произнесъл.

През октомври 2012 г. КС отмени забраната бивши кадри и агенти на ДС да ръководят Българската телеграфна агенция.

От Центъра за развитие на медии подеха подписка срещу отпадането на атакуваните текстове в Закона за радиото и телевизията, които през последните 15 години ограничават инвазията на  сътрудниците на бившата Държавна сигурност в СЕМ, БНР и БНТ.

”Текстовете са атакувани от бивши депутати от БСП и ДПС в Конституционния съд и е много вероятно да отпаднат. Нека поне не ги оставим да го направят тихомълком, нека обществото да разбере за това”, призоваха от неправителствената организация (петицията против искането на БСП и ДПС може да бъде подкрепена тук).

Според ръководителя на Центъра за развитие на медиите Асен Величков оплакването на социалистическата партия от дискриминация е цинично.

„Вратата към ръководството на обществените медии, както и към органа, призван да ги контролира, ще се отвори за зависими хора, представители на отдавна отречен от ЕС режим. Те ще получат на тепсия най-мощния инструмент за формиране на общественото мнение в България. Всичко това ще стане възможно с любезното съдействие на председателя на Партията на европейските социалисти, г-н Станишев, на кандидат-премиера г-н Орешарски, на лидера на либерална партия ДПС, г-н Местан, и на още 54 техни колеги от БСП и ДПС, които са се подписали под искането до КС. Те не ме учудват, но не разбирам примиренческото поведение на другите политици, както и на засегнатите страни – СЕМ, БНТ и БНР. Предстоящото и очаквано решение на КС ще бъде поредният лош сигнал от България към останалите страни в Европа”, заяви Величков пред агенция „Фокус”.

 

Коментари 

 
-4 #2 svetlan 2013-04-23 04:28
И още нещо-несъмнено всеки служител и агент на ДС е имал определна квалификация,сп особности,умени я и др. Но всичко това е "ялово" днес.Само си представете,че Вие сте бил агент на ДС и работите в момента като "трети секретар" на посолството на РБългария в Лондон.Каква Ваша способност,умен ие ,трик и пр., като бивш агент на ДС бихте използвали (приложили) и да се стигне до някакъв негативен резултат в дейността на посолството,кой то от своя страна да навреди на Държавата и Народа.
Нашите сътрудници,особ ено най-младата,студент ката не виждат никакъв шанс за подобно нещо. Република България е твърдо свързана по линия на ЕС с другите европейски страни и не би се осмелил някой служител от което иминистерство,и ли служба за сигурност да прилага своите умения от времето,когато е бил офицер,или агент на ДС. Категорични сме.А по линия на НАТО да не говорим-никакъв шанс!
 
 
-5 #1 svetlan 2013-04-23 04:09
Уважаеми Г-н Христов,прочето хме много внимателно текста на настоящия материал няколко пъти и стигнахме до извода,че може да се поставят някои въпроси към "проблема".
1. Какви са целите от лустрацията на кадрови служители и агенти на ДС-МВР?Какво се постига с тези рестрикции,коит о не са толкова важни според нас?
2. Кой и какво се предпазва от евентуалното заемане на някои държавни длъжности от тези лица?За да сте толкова твърд привърженик на тази лустрация,Вие имате навярно изключително силни мотиви и страхове от тези бивши служители на ДС.Какво биха направили( или ненаправили) тези хора,ако не съществуват тези ограничения.
3. С какво тези бивщи служители на ДС са по-рисковани,по-пречещи и пр.,в сравнение с други комунистически функционери от многобройните креатури в държавната структура на комунистическа България?
4. С какво би бил по-опасен един агент на 6-то Упр. на ДС,който има стаж няколко месеца в ДС,или една-две години,от един партиен секретар в завод,университ ет,министерство ,агенция,строит елна организация,тра нспорта,спорта и т.н.Който секретар има 20-30 годишен стаж и от него е зависяла съдбата на хиляди хора?
5. Определяте ДС като "репресивен апарат на БКП". Добре,съгласни сме,но я посочете кой апарат на БКП беше "нерепресивен" по време на комунистическия режим? В коя област на живота нямаше репресии?Кой работник,служещ ,учещ и пр.. беше незасегнат и недостижим от комунистическит е репресии?
6. Това,че служителите на ДС и агентите й са разполагали със секретна информация и са работили под легендировка и прикритие,съвсе м не ги прави по-опасни и несигурни в днешната им дейност в държавата.
Извод-кадровите служители и агентурния състав на ДС и РУМНО,в момента не могат да бъдат заплаха и несигурност за "Държавния апарат" на Република България.Просто няма как,не е възможно,не е допустимо,нереа лизируемо е.Дейността на кадровия и агентурния апарат от тайните служби се ръководеше от общото законодателство и от Конституцията на НРБ. Плюс правилата в съответната служба.Всички тези закони и правила са невалидни и съответно е невъможна подобна дейност на когото и да е,дори началник на ПГУ(НРС) да е бил някой. Комунистическия режим го няма,Студената война е завършила с победа на САЩ над СССР,последния е умъртвен завинаги... и т.н.България вече не е подчинана на нито една друга държава,как мислите,че може да се развие една "стар дейност" от някой "стар кадър" в някое "старо направление"?

Ами не е възможно нищо подобно.Самите комунисти не развиват никаква комунистическа дейност,а Вие се страхувате от някакви си бивши агенти на ДС? Що за страх е това?Съвременната комунистическа сган е милион пъти по-опасна за народа и държавата,откол кото няколко десетки ли стотици кадрови офицери и техните агенти от ДС.
Вие сте обработил безброй архиви и документи,как поне веднъж не (си) зададохте въпроса-КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ СЛЕД Десети И С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ.
Да,може сред тях да има и много служители на ДС,но не всички са там. Точно от средите на комунистите е обарзувано ядрото на комунистическат а сган. То е опасното,то е злото за народа и Държавата.Когато всички офицери и агенти на ДС бъдат отстранени(луст рирани),тогава пак ще си съществува комунистическат а сган.Няма агенти и служители на ДС,но има комунистическа сган.И каква е ползата от лустарцията?-никаква!Как не ги усещате тези неща. Разгадахте много номера и измами на сганта,а това не можете да усетите. На са полезни тези пропуски за "младите поколения".Ще изпаднат в заблуда един ден и ще останат разочаровани от Вас.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов